Skraćeno trajanje vježbi

SAD i Južna Koreja započele zajedničke vojne vježbe

HinaSEOUL Zajedničke vojne vježbe u kojima sudjeluju američke i južnokorejske snage počele su u nedjelju u Južnoj Koreji u trenutku kojega obilježava smanjenje napetosti na podijeljenom Korejskom poluotoku, objavili su lokalni mediji.


Oko 300.000 južnokorejskih vojnika sudjeluje zajedno sa 11.500 američkih vojnika u vježbama koje će trajati četiri tjedna, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.


Zajedničke vježbe obično su do sada počinjale krajem veljače ili početkom ožujka, ali je njihov početak ove godine odgođen zbog održavanja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, u Pjongčangu, navodi agencija.
Trajanje vježbi također je skraćeno pa će, umjesto dva mjeseca, ove godine trajati mjesec dana.


Južnokorejski predsjednik Moon Jae In trebao bi se 27. travnja sastati na zajedničkom summitu sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom u pograničnom području između dviju zemalja.


Američki predsjednik Donald Trump trebao bi se također sastati sa sjevernokorejskim čelnikom, kako se predviđa prije kraja svibnja, no za sada se ne zna točan datum niti mjesto susreta.


Sjevernokorejski čelnik obvezao se je da uoči ovih susreta neće poduzimati nikakva nova testiranja nuklearnih projektila. Tijekom prošlotjednog susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Pekingu on je izrazio spremnost da razgovara o mogućoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje.


Put u Kinu bio je prvi Kimov poznati put u inozemstvo otkako je umro njegov otac Kim Jong Il 2011. godine.