Nova metodologija pregovora

RH uvjerena u otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom

HinaHrvatska vlada uvjerena je da će nova metodologija proširenja EU-a omogućiti Europskom vijeću da ispravi prošlogodišnju odluku i otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.


Kako se navodi u priopćenju Banskih dvora, metodologija koju je danas predložila Europska komisija »dobar je korak u daljnjoj evoluciji pregovaračkog procesa, koji vodi podjednako računa o interesima svih strana, država kandidata i članica Europske unije«.


Prema novoj metodologiji, pregovaračka poglavlja se dijele u šest tematskih cjelina ili klastera. Klaster koji bi se trebao prvi otvoriti i zadnji zatvoriti uključuje vladavinu prava, ekonomske kriterije i reformu javne uprave.
Ostalih pet klastera su unutarnje tržište, konkurentnost i uključiv rast, zeleni program i održiva povezivost, resursi, poljoprivreda i kohezija te vanjski odnosi. Također, više klastera može biti istovremeno otvoreno.


Komisija predlaže i odlučnije mjere kojima bi se sankcionirala svaka ozbiljna ili dugotrajna stagnacija ili nazadovanje u provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta pristupnog procesa. Pregovori u određenim područjima mogli bi se pauzirati, ili čak potpuno obustaviti, a već zatvorena poglavlja mogla bi se ponovno otvoriti.


Nova metodologija »potvrđuje da proširenje ostaje jedna od ključnih politika EU-a, koja je u političkom, sigurnosnom i gospodarskom interesu Unije«, navodi zemlja predsjedavajuća EU-om.


Ta metodologija može se ugraditi i u postojeće pregovaračke okvire za Crnu Goru i Srbiju, uz prethodni pristanak tih država, dodaje se u priopćenju.


»Novi prijedlog uklapa se u ciljeve sastanka na vrhu čelnika država članica EU-a i država zapadnog Balkana koji će se početkom svibnja održati u Zagrebu«, ističu iz hrvatske vlade.Pariz je u listopadu prošle godine blokirao otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom protivno želji većine drugih europskih prijestolnica i procjeni Europske komisije da su obje zemlje napravile svoju domaću zadaću.

Tu blokadu većina zemalja članica i čelnika europskih institucija nazvali su »povijesnom pogreškom«, između ostaloga, i zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu. Hrvatska je također bila zemljama koja je glasno ukazivala da je to pogrešna odluka.


Francuska je, međutim, ustrajala u tome da EU mora promijeniti metodologiju pregovora i naglašavala da nijedna od njih ne čini dovoljno u borbi s korupcijom.


Glavni francuski zahtjev bio je ta proces pregovora može biti reverzibilan ako kandidatkinja za članstvo počne nazadovati u ispunjenju europskih standarda, kao što se zadnjih godina događa s Turskom. U tom slučaju pregovori bi se mogli suspendirati u cijelosti ili djelomično, a smanjilo bi se i europsko financiranje.


Današnji prijedlog Komisije gotovo pa ispunjava sve francuske zahtjeve.


Hrvatska se nada da će Sjeverna Makedonija i Albanija zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, sada kada je njihov tijek postrožen, dobiti za njezina predsjedanja Unijom, točnije na zagrebačkom sastanku na vrhu u svibnju.