Nezadovoljstvo

Pulska oporba zbog Kaštijuna napustila sjednicu Gradskog vijeća

Hina

Nezadovoljni što je predsjednik pulskog Gradskog vijeća Tiziano Sošić odbio sazvati tematsku sjednicu o novom Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun, već ju je uvrstio kao posljednju točku dnevnog reda današnje redovite sjednice, oporbeni su vijećnici u četvrtak popodne napustili sjednicuPULA Nezadovoljni što je predsjednik pulskog Gradskog vijeća Tiziano Sošić odbio sazvati tematsku sjednicu o novom Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun, već ju je uvrstio kao posljednju točku dnevnog reda današnje redovite sjednice, oporbeni su vijećnici u četvrtak popodne napustili sjednicu.


»Upravo suprotno. Prihvatio sam prijedlog oporbenih vijećnika za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o temi vezanoj uz stanje i rad postrojenja. Prošla su gotovo dva mjeseca od zadnje sjednice Gradskog vijeća pa je osim o Kaštijunu potrebno donijeti i niz drugih odluka bitnih za normalno funkcioniranje Grada te sam stoga i predložio dnevni red s više točaka« , rekao je predsjednik pulskog vijeća Tiziano Sošić.


SDP-ova vijećnica Sanja Radolović novinarima je nakon napuštanja sjednice izjavila kako je očito da vladajući u Puli provode samovolju dok se, smatra ona »predsjednik Gradskog vijeća, koji je po struci pravnik, upustio u svjesno kršenje Poslovnika«.
»On nas je doveo pred gotov čin, podijelio nam je zaključak, sazvao redovnu sjednicu premda smo mi predlagali kompromis da se redovna sjednica održi nakon završetka tematske. Očito se želi minimizirati problem Kaštijuna. To je neodgovorno i neozbiljno jer je upravo Grad Pula većinski vlasnik Kaštijuna odnosno osnivač s 51 posto udjela. Iz tih razloga tematska sjednica o Kaštijunu već je trebala odavno biti sazvana, i to baš na inicijativu Grada Pule, a ne da se taj problem stavlja pod tepih« – istaknula je Radolović.


Po njezinim riječima oporba će upotrijebiti članak 67 Poslovnika Gradskog vijeća koji kaže da jedna trećina vijećnika može zatražiti izvanrednu sjednicu gradskog vijeća.


»Upozorila sam to predsjednika Sošića jer nema razloga da idemo tim sistemom. On će jednostavno morati uvažiti naš prijedlog za sazivanjem izvanredne sjednice Gradskog vijeća a temeljem tog članka mi možemo predložiti dnevni red« – naglasila je Sanja Radolović.


»Nismo tu da samo prozovemo grad Pulu i IDS da su krivi za Kaštijun. Mi tražimo dostupne informacije, odnosno na koji se način misli riješiti problem Kaštijuna« – poručila je Radolović i dodala kako bi bilo zanimljivo čuti što se planira poduzeti glede nesnosnog smrada koji se ovog ljeta širio iz centra, ali i kakav je plan za preuzimanje 11.200 bala s gorivim otpadom (SRF) koje samo što ne progutaju Centar. Osim toga žele znati koliko je to opasno za zdravlje ljudi koji žive u okolici Kaštijuna.


HDZ-ov vijećnik Mirko Jurkić smatra da je tema Kaštijuna tema koja zaslužuje posebnu sjednicu, a ne točku u sklopu redovne sjednice te dodao kako »nije bila intencija nekog optuživati i upirati prstom, već da se javnosti predoče konkretne smjernice i planovi za Kaštijun«.


»Očito postoji problem s Kaštijunom i s postrojenjem i s lokacijom, no očito gradska vlast želi umanjiti važnost toga te iz nekog razloga gurnuti stvari pod tepih. Očito je da će Centar ostati na toj lokaciji i stoga smo željeli dobiti sve potrebne informacije što se kani poduzeti kako bi Kaštijun riješio probleme. Pretpostavljam da predsjednik Gradskog vijeća nije sam donio takvu odluku, nego da se koordinirao sa svojim političkim i drugim partnerima. Vjerojatno ne žele da previše toga izađe u javnost. Zbog kojeg točno razloga, mogu samo pretpostaviti, zaključio je Jurkić.