Nagrada Polar

Prvi DJ koji je osvojio “Nobelovu nagradu” za glazbu je Grandmaster Flash

P. N.

Foto: YouTube/Screenshot

Foto: YouTube/Screenshot

Nagradu je 1989. godine osnovao Stig Anderson, poznatiji kao tekstopisac i menadžer ABBA-e. Neki od prethodnih dobitnika su Led Zeppelin, BB King, Metallica i Paul McCartneyGrandmaster Flash postao je prvi DJ koji je osvojio glazbenu nagradu “Polar”, znanu i kao “Nobelova nagrada za glazbu”.


Nagradu je 1989. godine osnovao Stig Anderson, poznatiji kao tekstopisac i menadžer ABBA-e. Neki od prethodnih dobitnika su Led Zeppelin, BB King, Metallica i Paul McCartney.


Flash, pravog imena Joseph Saddler, primio je nagradu od kralja Švedske. Izjavio je kako je nagrada “u čast svakog DJ-a, svakog repera, svakog umjetnika grafita i svakog breakdancera”.
“Dolazim iz vrlo malog mjesta koje se zove Bronx. Ova stvar koju radim prije nisam postojala, a ja sam jedan od mnogih. Završila je tako što se nazvala hip-hop, uzimajući komadić od popa, rocka, jazza, bluesa, funka, diska. , R + B te korištenje duplikata kopija zapisa. Ja bih uzeo jedan odjeljak i ponavljao ga iznova i iznova”, rekao je Flash u Grand Hotelu u Stockholmu.