Spavanjep

Provjereni trikovi koji pomažu da lakše utonete u san

P. N.

Gledanje televizije, skrolanje po društvenim mrežama, napetost i užurbanost, samo su neki od razloga zašto ste gotovo uvijek neispavani.Nakon svakodnevne jurnjave i milijuna informacija koje vam prođu kroz glavu, teško je navečer se smiriti i utonuti u nasan na vrijeme. Gotovo ste uvijek u pokušaju dosezanja one čarobne brojke od osam sati sna, zar ne? I prava je rijetkost da uistinu kvalitetno odspavate sve te preporučene sati. Razloge možete potražiti u životnom stilu koji se rijetko može uskladiti s potrebom organizma za odmorom. Previše je obveza, zadataka, informacija, ali i izazova koji vas drže budnima baš u ono vrijeme kada biste trebali biti u dubokom snu. Ipak, da ova težnja o odmoru nije utopija, svjedoče trikovi koje donosimo u nastavku i uz koje je moguće natjerati se biti u krevetu na vrijeme.


Odložite uređaje ili zaštitite oči


Koliko god se željeli uspavati konzumirajući Instagram sadržaj ili čak čitajući članak ili dva, izlaganje očiju plavoj svjetlosti može vas zapravo potaknuti da se osjećate budnije. Sigurno ste i sami primijetili kako se ne možete odvojiti od ekrana, a kad odložite mobitel, teško je smiriti misli. Ipak, ako vam je nemoguće zamisliti da zaspete bez mobitela, koristite naočale koje vas štite od plave svjetlosti.


Priuštite si toplu kupku ili tuš


Najnovija istraživanja otkrila su da topla kupka ili tuširanja, po mogućnosti jedan do dva sata prije spavanja, može pomoći ljudima da zaspu brže – 36% brže, točnije. Topla voda ima relaksirajući učinak pa ćete se lakše smiriti, a krevet će vam biti privlačniji. Uz šalicu toplog čaja i knjigu, stvorili ste savršen noćni ritual.


Iskoristite sat prije spavanja za meditaciju i opuštanje
Breus kaže da će vam uzimanje vremena za meditaciju i namjerno opuštanje pomoći da se odmarate. Ako vam se čini da ste najgori u obje ove stvari, razmislite o upotrebi aplikacije ili uređaja. Headspace ima bezbroj opcija za kratke i duge meditacije i pomoći će vam da se postupno nadogradite na mogućnost meditiranja sat vremena (ili više, ako se usudite).


Osigurajte da su vam ruke i noge ušušakne


Sigurno ste primijetili koliko je teže zaspati kada su vam ruke i noge hladni. Iako će rukavice u krevetu vjerojatno biti neugodne, mekane čarape sigurno su udobne i tople. Švicarsko istraživanje pokazalo je da su topla stopala i ruke dobri jamci brzog početka sna.


Pridržavajte se dosljednog vremena spavanja


Vaš tjelesni sat voli rutinu. Potrudite se da svake večeri idete u isto ili slično vrijeme spavati i naviknite svoj organizam kada je vrijeme da se polako počne gasiti.


Dopustite sebi ukusne zalogaje


Ali ne bilo kakve grickalice. Lagane grickalice od 250 kalorija sa 70 posto ugljikohidrata mogu vam pomoći da se smirite i potencijalno brže zaspete.


Vježbajte


Nije tajna da je tjelesna aktivnost premisa sretnog i zdravog života. Vježba čini čuda za spavanje, a spavanje čini čuda za vježbanje. Imat ćete više energije i bi ćete još više motivirani. Čak i slučaju da se ne možete dugo zaputiti u teretanu ili na trčanje, sjetite se da je čak i kratka šetnja tijekom dana korak u pravom smjeru do boljeg odmora.