Dim 100 metara u visinu

Potres u Japanu izazvao i manju erupciju vulkana

Hina

Japanska meteorološka agencija proglasila stupanj opasnosti od erupcije dva na skali od pet za vulkan koji je u prošlosti već bio aktivan TOKYO Potres jakosti 7,3, koji je u subotu ujutro pogodio južni Japan i u kojem je, prema dosadašnjim izvješćima, poginulo 11 osoba, izazvao je i manju erupciju vulkana Aso, iz kojega se uzdiže dim 100 metara u visinu, izvijestili su lokalni mediji.  


 Japanska meteorološka agencija proglasila stupanj opasnosti od erupcije dva na skali od pet za vulkan koji je u prošlosti već bio aktivan.


Mediji javljaju da je nakon potresa 760 ljudi zatražilo medicinsku pomoć u bolnicama.
Vlasti su upozorile na štete u široj regiji, a stižu izvješća o ljudima  zarobljenim u ruševinama zgrada,  požarima, nestanku električne energije, rušenju mostova i rupama u zemlji.


Stanovnici koji žive u blizini brane napuštaju svoje domove zbog straha od urušavanja.


Epicentar potresa bio je blizu grada Kumamoto, a zatresao je tlo u subotu 1,25 sat nakon ponoći na dubini od samo 10 km.


Subotnji potres izazvao je upozorenje na tsunami koje je kasnije ukinuto, a nije bilo izviješća o nekim neredovitim pojavama u tri nuklearne centrale u toj regiji, rekao je visoki vladin dužnosnik.