Poticaji

Oni koji žele kupiti električne aute i dalje mogu računati na državnu potporu. Na raspolaganju je 105 milijuna kuna

P. N.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavlja s poticanjem elektromobilnosti; osigurano 105 milijuna kunaOsim većeg budžeta, građane i tvrtke očekuje i izmijenjeni model prijave za sufinanciranje. Naime, za razliku od dosadašnje direktne prijave, ove godine će za građane i tvrtke prijavu podnositi prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije.


Na raspolaganju je 90 milijuna kuna, znatno više nego lani, dok je preostalih 15 rezervirano za javni sektor, koji će se za dobivanje poticaja i dalje prijavljivati izravno Fondu.


Kako će dakle to ove godine izgledati? Prvi korak u provedbi novog modela sufinanciranja bit će objava Javnog poziva za proizvođače, generalne zastupnike ili uvoznike motornih vozila, koji će Fondu prijaviti prodajna mjesta i dostupne modele energetski učinkovitih vozila.
Svako prodajno mjesto pritom će dobiti korisnički račun za prijavnu aplikaciju. Nakon što Fond početkom lipnja objavi Javni poziv za građane i tvrtke, prodavatelji će kroz prijavnu aplikaciju korisnike prijavljivati za sufinanciranje. Unosom obveznih podataka prijavitelja i učitavanjem potrebne dokumentacije u sustav, za korisnika će se automatski rezervirati dostupan iznos poticaja. Međutim, kako bi ostvario pravo na sufinanciranje, korisnik u roku od osam dana mora uplatiti i obvezni minimalni predujam za vozilo, u iznosu od 7% traženih sredstava Fonda.


Za fizičke osobe to će maksimalno biti 4.900 kuna, dok je za pravne osobe do 28.000 kuna. Koliko je točno sredstava iskorišteno, moći će se u realnom vremenu pratiti na posebnoj stranici Fonda, koja će početkom lipnja biti u funkciji. Na njoj će korisnici moći pronaći sve detalje o programu sufinanciranja, kao i popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te njihovih prodajnih mjesta. Kad iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji dosegne 90 milijuna kuna, poziv za građane i tvrtke će se privremeno zatvoriti.