Dan općine

Omišalj posthumno dodijelio nagradu za životno djelo Damiru Jakovčiću

Mladen Trinajstić

Za 2020. nagrađeni su Zoran Đunđek i Zlatko Jurković te dr.sc. Ivan Rubinić, dok su ovogodišnji laureati Marin Bubanj i Elias Josip Rudman, no najveće priznanje postumno je pripalo pokretaču društvenog života Omišlja te tvorcu brojnih udruga i manifestacijaOMIŠALJ – U ponešto suzdržanijem, skromnijem, sudionicima malobrojnijem, ali ne i manje svečanom obliku, Omišljani i Njivičani proslavili su Dan svoje općine.


Umjesto uobičajenog okupljanja na omišaljskom trgu Prikešte, ove je godine, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, prigodna svečanost upriličena u društvenom domu u Omišlju, mjestu na kojem su zaslužene općinske nagrade i priznanja dobili svi oni koji su svojim zaslugama, radom, postignućima i činjenjima, stanovnike najsjevernije krčke lokalne zajednice zadužili u ovoj, ali i prethodnoj godini, onoj u kojoj zbog epidemioloških ograničenja svečanost obilježavanja Dana općine Omišalj uopće nije mogla ni biti održana.


Darivatelji i znanstvenik


Čast uručenja općinskih nagrada za 2020., ali i 2021. godinu pripala je Anti Trogrliću, predsjedniku Općinskog vijeća u sad već prošlom mandatu pa su tako iz njegovih ruku godišnje nagrade za prošlu godinu najprije uručene Zoranu Đunđeku i Zlatku Jurkoviću. Na prijedlog GD-a Crvenog križa Krk, to im je priznanje pripalo za humanost i izuzetan doprinos dobrovoljnom darivanju krvi, i to nakon više od stotinu njihovih darivanja. Isti je dvojac za to postignuće prethodno već nagradila i tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, dodijelivši im Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski zbog njihovih osobitih zasluga u zdravstvu, socijalnoj skrbi i promicanju moralnih društvenih načela. Godišnja nagrada je također još lani pripala i dr.sc. Ivanu Rubiniću koji je na prijedlog načelnice nagrađen za znanstveni doprinos u području društvenih znanosti te promicanje znanstvenog ugleda općine Omišalj. Iza tog mladog njivičkog znanstvenika, naglašeno je u ovoj prilici, stoji ogroman trud i odricanje koje je rezultiralo brojnim, prestižnim međunarodnim nagradama, među ostalim i titulom najperspektivnijeg doktorskog kandidata iz područja političke ekonomije na svijetu, nagradom za mladog znanstvenika koju dodjeljuje austrijsko Federalno ministarstvo obrazovanja, znanosti i istraživanja, odnosno nagradom Sveučilišta u Ljubljani za najbolja studijska postignuća pri doktorskoj razini studija.


Humanitarac i karatist
U dijelu svečanosti posvećenom tekućoj, 2021. godini, Općinsko vijeće je svojom odlukom postumno dodijelilo nagradu za životno djelo te dvije godišnje nagrade. Potonju su zaslužili Marin Bubanj za izniman humanitarni angažman te nesebično pomaganje stanovnicima potresom pogođene Banovine, kao i mladi Elias Josip Rudman za značajne rezultate u karateu u posljednje dvije godine, koje potvrđuje 37 dosad osvojenih odličja, od kojih 25 zlatnih.


Ipak, najvrednije općinsko prizanje – nagradu za životno djelo – Omišljani su ovog puta postumno dodijelili Damiru Jakovčiću zbog iznimnog doprinosa u čuvanju i promicanju običaja i kulture te njegovanju kulturne baštine i obogaćivanju društvenog života u općini. Još donedavno sveprisutni laureat, istakli su domaćini svečanosti, najvredniju je općinsku nagradu zaslužio osmišljavanjem i realiziranjem brojnih aktivnosti i programa po kojima je općina Omišalj postala prepoznatljiva. Do umirovljenja bio je voditelj Odsjeka za društvene djelatnosti pri Upravnom odjelu Općine, no svoju je ljubav prema Omišlju, Njivicama i otoku Krku posebno pokazivao kroz osnivanje brojnih udruga i društava, organiziranje manifestacija i programa kojima je čuvao i promicao kulturni i društveni život mjesta u kojem je živio i radio. Tako je, među ostalim, zaslužan i za kvalitativni rast aktivnosti KUD-a Ive Jurjević, održavanje Smotre krčkog folklora, revitalizaciju Vida Omišljanina i njegovog brevijara, Festival pučkog teatra Omišalj – Čavle, Bljakfest, Omišaljski karneval, ali i bratimljenje s općinama u zemlji i inozemstvu. Zaslužan je i za pokretanje Glasnika općine Omišalj, likovne kolonije, aktivnosti povezane s revitalizacijom Arheološkog parka Mirine-Fulfinum, održavanje Antičkih večeri, projekt TV-a Omišalj i filmskih večeri, restauraciju kapelice sv. Jelene i još mnogo toga što Omišljani i Njivičani također neće zaboraviti. Nagrada je u toj prilici uručena njegovoj supruzi Katici Jakovčić.