Bjelovar

Odbačena kaznena prijava protiv ravnateljice ustanove koja nije onemogućila rad ugostiteljskog objekta u doba ožujske korone

Šarlota Brnčić

Nakon provedenih izvida utvrđeno je da ustanova u inkriminirano vrijeme nije bila izvorom zaraze COVID-19 niti je bilo tko od zaposlenika i korisnika bio zaražen virusom SARS-CoV-2, kao i da nitko od korisnika u navedenom razdoblju nije imao izrečenu mjeru samoizolacije ili karantene te je ustanova prekršajno sankcionirana zbog rada ugostiteljskog objektaOpćinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru odbacilo je kaznenu prijavu protiv 62-godišnjakinje zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.
Kaznenom prijavom se 62-godišnjakinju sumnjičilo da je kao ravnateljica ustanove od 11. ožujka do 24. ožujka, nakon odluke Ministarstva zdravstva o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, propustila zdravstvenim djelatnicima osigurati zaštitnu opremu, educirati ih o uporabi zaštitne opreme i omogućiti rad od kuće, kao i onemogućiti rad ugostiteljskog objekta koji posluje unutar ustanove.


Nakon provedenih izvida utvrđeno je da ustanova u inkriminirano vrijeme nije bila izvorom zaraze COVID-19 niti je bilo tko od zaposlenika i korisnika bio zaražen virusom SARS-CoV-2, kao i da nitko od korisnika u navedenom razdoblju nije imao izrečenu mjeru samoizolacije ili karantene te je ustanova prekršajno sankcionirana zbog rada ugostiteljskog objekta, no počinjenje tog prekršaja nije u izravnoj korelaciji sa širenjem zaraze kod bilo koje konkretne osobe, zaposlenika ili korisnika navedene ustanove.


Stoga radnjama i eventualnim propustima u postupanju 62-godišnjakinje nije došlo do neposredne i konkretne opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima ili prenošenja zarazne bolesti za životinja na ljude, priopćilo je bjelovarsko Općinsko državno odvjetništvo.