Jure Srzić

Novi trener Krimejčana uoči subotnjeg debija: “Navijači će vidjeti Orijent 1919 željan igre i pobjeda”

Ivan Volarić

Jure Srzić/V. KARUZA

Jure Srzić/V. KARUZA

Svi igrači su zdravi, što nam daje slatke brige. Jedva iščekujemo utakmicu u subotu. Vjerujem da ćemo ove sezone maksimalno koristiti prednost domaćeg terena - poručio je mladi stručnjak rođen u MakarskojRIJEKA Nakon »superligaša« ovoga vikenda na hrvatske travnjake će i – prvoligaši, odnosno klubovi koji su prošle sezone nastupali u Drugoj HNL. Nogometaše Orijenta 1919 nakon turbulente sezone, u kojoj su od titule jesenskog prvaka stigli do grčevite borbe za ostanak u posljednjim kolima, na otvaranju novoga prvenstva čeka »domaća zadaća« i susret protiv Solina. Bit će to ujedno i službeni debi novoga trenera, Makaranina Jure Srzića, koji je ovoga ljeta naslijedio momčad od »dežurnog klupskog vatrogasca«, dopredsjednika kluba Marinka Koljanina.


– Prije svega bih sve što se događalo prošle sezone stavio sa strane – započeo je bivši trener Dugopolja i Croatije iz Zmijavaca i prvi »strani« trener na klupi Orijenta 1919 u eri ambicioznog predsjednika Saše Matijaša. – Ulazimo u novu sezonu, sasvim je novi model natjecanja, igra se trokružno i sezona će biti zahtjevna. Trebat ćemo dosta dobro balansirati i praktički do zadnjeg mjeseca natjecanja neće biti ništa riješeno u prvenstvu. Fokus je na Solinu, momčadi koju dosta dobro poznajemo. Dužnici su nam od prošle sezone i to će biti samo dodatni motiv da uđemo maksimalno jako u utakmicu. Svi igrači su zdravi, što nam daje slatke brige. Jedva iščekujemo utakmicu u subotu. Vjerujem da ćemo ove sezone maksimalno koristiti prednost domaćeg terena.


Prostor za napredak


Koliko ste zadovoljni s igračkim kadrom, neki igrači (četvorka s Rujevice) stigli su neposredno uoči početka prvenstva pa je pretpostavka da ima još prostora za napredak?


– Ima sigurno prostora za napredak. Moramo prvo pustiti novim igračima da se povežu. Ne mogu oni biti igrači na »joystick«, da trener sve što hoće oni odmah i daju. Moraju i oni dobiti prostor za kreaciju, da s vremenom pruže na terenu ono što mogu. Ekipa koja je odradila gro priprema zajedno je to jako dobro napravila. Vidim progres od prve utakmice s Fleetwood Townom pa do posljednjeg susreta s Jadranom u Poreču. Vidi se napredak, mnogi igrači su se profilirali na svojim pozicijama, a dobili smo i nešto novih igrača. Ne sumnjam da će oni dobro odraditi svoj dio.


Jeste li zadovoljni širinom i kvalitetnom kadra?
– Jesam. Dosta pozicija nam je poduplano, nadajmo se da neće biti problema s ozljedama i kartonima tako da ćemo imati slatke brige oko sastava. Na igračima je da se izbore i dokažu da su oni ti koji bi trebali početi utakmicu.


Solin u mislima


Kada ste dolazili, najavili ste da ćete nastojati implementirati »svoj način« igre, odgovara li ovaj kadar tim zahtjevima?


– Pratio sam i prije utakmice Orijenta 1919 pa sam znao otprilike što me čeka, ali kao što kaže jedan iskusni trener – uvijek nedostaju još dva igrača.


U prva četiri kola igrate tri domaće utakmice, bilo bi idealno otvoriti prvenstvo s devet bodova, što bi predstavljalo dobar zalet za dalje?


– Sigurno će biti teže igrati u gostima i svaka pobjeda u gostima dizat će nas dvostruko. Nadam se dobrom ulasku u sezonu, ali prvo moramo preskočiti Solin da bismo razmišljali o drugim utakmicama.


Kakav Orijent 1919 će navijači vidjeti ove sezone, počevši od ove subote?


– Vidjet će Orijent 1919 koji je željan igre, pobjeda i fajta na domaćem terenu. Vidjet će Orijent 1919 koji neće dopustiti da ih nešto drugo omete da pobijede utakmicu – rekao je Srzić.