Polemični tonovi

Lošinjski muzej u problemu: Domara nema, kustosice same održavaju zgrade

Bojan Purić

Lošinjski muzej

Lošinjski muzej

Od 2010. Muzej traži od Grada zapošljavanje domara. U nedostatku takvog radnika, kustosice same otklanjaju manje nedostatke na zgradi, bojaju škure, zovu u pomoć vlastite muževe da pomognu, kaže ravnateljica Ettinger StarčićMALI LOŠINJ U raspravi nakon polugodišnjih izvještaja ravnatelja gradskih ustanova u području kulture na sjednici Gradskog vijeća Malog Lošinja, najviše je polemičnih tonova bilo na temu Lošinjskog muzeja, ustanove koja je dosad vodila tri objekta u tri različita mjesta – matičnu zgradu »Fritzi« u Malom Lošinju, »Kulu« u Velom Lošinju i Arheološku zbirku u Osoru, a odnedavno joj je pripao i dosad samostalni Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju.


U svojem se izvještaju ravnateljica Zrinka Ettinger Starčić požalila na dotrajalost triju zgrada i manjak kadra kao najveće probleme. Od 2010. godine, istaknula je ravnateljica, Muzej traži od Grada zapošljavanje domara. U nedostatku takvog radnika, kustosice koliko to mogu same otklanjaju manje nedostatke na zgradi, bojaju škure, zovu u pomoć vlastite muževe da pomognu nešto popraviti, kaže Ettinger Starčić. Slične probleme imaju i u marketinškom dijelu, za koji nisu kvalificirane, što se vjerojatno odražava i na posjećenost muzejskih izložbenih prostora.


Ovi problemi, kazala je ravnateljica, postojali su i ranije, u razdoblju dok je na čelu muzeja bila Irena Dlaka. Na istup ravnateljice reagirao je zamjenik gradonačelnice Anto Nedić, s govornice ocijenivši ravnateljičin istup nekorektnim i takvim da se nameće zaključak da Grad ništa ne ulaže u Lošinjski muzej.

Zrinka Ettinger Starčić 


Dodajmo i da je nakon Ettinger Starčić, izvještaj dao i Marko Španjol, u navedenom razdoblju v.d. ravnatelj Muzeja Apoksiomena, koji je u međuvremenu, početkom ove godine, službeno pripojen Lošinjskom muzeju, postavši njegova četvrta lokacija. Prema nekoliko puta izrečenim najavama gradonačelnice Ane Kučić, Lošinjski muzej u dogledno bi vrijeme mogao dobiti i petu lokaciju – Pomorski muzej u nekadašnjoj zgradi Pomorske škole na glavnom gradskom trgu, odnosno u dijelu koji je pripao Gradu, dvorani s popratnim prostorijama na prvom katu – u ostatku zgrade su komercijalni sadržaji.


Foto: B. Purić