ESTETSKA MEDICINA POMLAĐUJE I RJEŠAVA KOŽNE PROBLEME

Kemijski peeling vraća koži mladalački sjaj

Asja Perović, dr. med.

Jednostavna i efikasna metoda pomlađivanja kože koja se preporučuje ne samo onima koji rješavaju neki postojeći problem nego i svima koji žele usporiti proces starenja, kemijski peeling pomlađuje i revitalizira vrat, dekolte i nadlanice a ne samo liceKoža je organ u kontinuiranoj evoluciji. Svakodnevno eliminira nekoliko grama  mrtvih stanica koje bivaju zamijenjene novima iz dubljih slojeva epidermisa.


Kad govorimo o estetskoj medicini, ne možemo izostaviti kemijski peeling, jedan od omiljenih i svakako najsigurnijih ambulantnih tretmana.


Kemijski peeling ( od engleskog glagola “to peel”, ljuštiti) dermokozmetička je procedura kod koje uporabom neke kemijske tvari, najčešće kiseline, stimuliramo ljuštenje kože, što dovodi do ubrzanog obnavljanja stanica i posljedične regeneraciju. Mrtve stanice iz rožnatog sloja kože, odgovorne za zagasitu, sivkastu boju tena, na taj način budu odstranjene i zamijenjene novim mladim stanicama iz dubljih slojeva . Istovremeno budu uklonjene i one promjenjene i oštećene stanice iz kojih bi se s  vremenom mogle razviti i neke ozbiljne kožne promjene.
Kemijskim peelingom također uzrokujemo  poželjnu upalnu reakciju koja onda aktivira proizvodnju kolagena i elastina, proteina neophodnih za revitalizaciju i pomlađivanje kože.


 


Peeling u pauzi za ručak


 


Postoje različiti tipovi kemijskog peelinga, ali najčešća je podjela na osnovu dubine prodiranja aktivne tvari. Prema toj podjeli kemijski peeling može biti površinski, srednje duboki i duboki.


Za površinski peeling najčešće se upotrebljavaju glikolna i mandelična kiseline, te  manje koncentrirane piruvična, salicilna i triklorooctena kiselina. Često već samo jedna primjena ovih kiselina može koži dati svjež i sjajniji izgled, a ponavljanjem tretmana mogu se postići i ozbiljniji rezultati: smanjenje sitnijih bora i površinskih hiperpigmentacija.


Nakon nanošenja ovih kiselina na kožu obično osjećamo tek blago peckanje, a po završenom tretmanu odmah je moguće nanijeti šminku i nastaviti s uobičajenim dnevnim aktivnostima. Zato se ova vrsta peelinga popularno naziva „peeling u pauzi za ručak.“


 Duboki peeling


 Za srednje duboki peeling najčešće se koriste koncentriranija piruvična i triklorooctena kiselina. Ovakav peeling upotrebljava se ako želimo postići zadovoljavajući rezultat kod izražajnijeg photo i chronoaginga, ili pak kod težeg oblika akni.


Ovisno o indikaciji može se tretirati cijelo lice ili samo određeno područje na kojem postoji promjena. Nakon nanošenja ovakvih preparata  pojavljuje se lagano crvenilo, osjeća se peckanje različitog intenziteta te dolazi do pojave bjelkastog izgleda kože na mjestu primjene.


U rijetkim slučajevima gdje postoji potreba za jače ljuštenje kože, kao na primjer duboki ožiljci ili jako ostarjeli izgled kože potrebno je primjeniti visoko koncentrirane tvari da bi se postigli zadovoljavajući rezultati. Takve tvari prodiru u duboke slojeve kože i tada govorimo o dubokom kemijskom peelingu. U tu svrhu  najčešće se koristi fenol ili visokopostotna triklorooctena kiselina nanesena u više uzastopnih slojeva.


 Priprema kože za kemijski peeling


 Da bi rezultat nakon kemijskog peelinga bio što bolji, a boja tena što ujednačenija važno je kožu pripremati kod kuće i to bar dva tjedna prije samog tretmana u ambulanti estetske medicine. Koža se priprema upotrebom određenih kozmetičkih preparata koji sadrže niske koncentracije alfa ili beta hidroksikiselina. Ako je indikacija za peeling postojanje tamnih mrlja na koži, tada svakako treba započeti i s uporabom depigmentirajućih tvari koje ne dozvoljavaju taloženje melanina u površinskim slojevima kože i ujedno smanjuju mogućnost nastajanja postupalnih hiperpigmentacija.


 Njega kože nakon peelinga


Ljuštenje kože obično započinje dva do tri dana nakon peelinga i može trajati do 12 dana, ovisno o jačini upotrebljene kemijske tvari. Kroz cijelo to vrijeme kožu je potrebno čistiti s blagim neabrazivnim sredstvima, koristiti smirujuće hidratantne kreme i  potpunu UV zaštitu (SPF 50+). Uvijek nakon peelinga a naročito onih nakon kojih dolazi do ozbiljnijeg ljuštenja kože, potrebno je izbjegavati direktno izlaganje suncu kroz dva mjeseca. Stoga se peeling ne preporučuje raditi tijekom kasnog proljeća kao ni u ljetnim mjesecima. Iznimku čini na početku spomenuta mandelična kiselina koja se koristi za površinski peeling, a nema neželjenih efekata vezanih uz izlaganje suncu.


Kemijski peeling je jednostavna i efikasna metoda pomlađivanja kože koja se preporučuje ne samo onima koji trebaju riješiti već postojeći problem, nego i svima koji žele usporiti proces starenja kože.


Kemijske peeling je metoda pomlađivanja vrata, dekoltea i  dorzuma šaka, a ne samo lica.


 


 Indikacije za kemijski peeling


 


–   bore i oštećenja uzrokovana prekomjerenim izlaganjem UV zrakama (photoaging)


–         ostarjela koža (cronoaging)


–         akne u aktivnoj fazi


–         ožiljci različite etiologije


–         hiperpigmentacija ili diskromija


–         rozaceaKontraindikacije za kemijski peeling


–          herpes simplex u aktivnoj fazi


–          autoimune bolesti


–          prisutnost keloida i/ili hipertrofičnih ožiljaka


–          stanja po radioterapiji lica


–          stanje po nedavnom korištenju izotretinoina


–          infekcija HIV-om


–          fototipovi IV-VI po Fitzpatricku