Automobilizam

Grobnička ljepotica opet ruši rekorde, za Nagradu Hrvatske prijavljeno čak 163 vozača

Miroslav Krpan

Uz državna prvenstva, šest zemalja ova kružna utrka boduje se i za FIA CEZ prvenstvoGROBNIČKO POLJE  Automotodrom Grobnik ovog će vikenda ugostiti međunarodnu kružnu utrku Nagrada Hrvatske 2021, koja će okupiti 163 vozača iz 14 zemalja. Iznimnom i cjelogodišnjem trudu sportskih entuzijasta i zanesenjaka, zaljubljenika i ovisnika o brzinama, to je svojevrsno priznanje. Automobilistički sportski klub Kastavac i Udruge Auto staza Grobnik zajednički potpisuju organizaciju utrke, što će se održati na stazi koja u posljednje tri i pol godine od dobivanja novog asfalta bilježi konstantna priznanja.


Broj prijavljenih u nizu konkurencija i bodovnih sustava dokaz je da dobro radimo i da smo utrku doveli na značajnu međunarodnu razinu. Uostalom, na Grobniku će se ovog vikenda za bodove državnih prvenstava boriti vozači iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Austrije i Češke, a posebno će biti zanimljive vožnje i borbe za svaku poziciju u okviru FIA CEZ Prvenstva Srednjoeuropske zone na kružnim stazama, te uvijek atraktivne utrke dvaju prestižnih kupova – TCR Eastern Europe i ESET Cup Series, u kojima sudjeluje niz znanih vozača u vrhunski pripremljenim automobilima. Ne smijemo zaboraviti niti nastup formula, među kojima je i apsolutni rekorder grobničke staze. Zahvalni smo Hrvatskom auto i karting savezu na povjerenju za organizaciju, a posebno Gradu Kastvu, koji nas podržava u ovoj i nizu drugih automobilističkih manifestacija koje organizira ASK Kastavac – rekao je sportski direktor za kružne autoutrke HAKS-a i direktor utrke Dean Grbac.


Od 17 bodovnih utrka danas se vozi osam, a sutra devet utrka. Na stazu će izaći brojni bolidi i automobili prepoznatljive 22 svjetske marke. Najbrojniju skupinu čini Twingo Eurocup 2021 Powered by Glaso s 35 sudionika iz pet zemalja. Među više od 150 vozača pažnju privlači čak 41 hrvatski vozač iz 18 klubova, raspoređenih u 14 klasa i šest grupa domaćega prvenstva. Ovo je treće natjecanje s po dvije bodovne utrke Prvenstva Hrvatske ove sezone. Među njima su i dvije vozačice, Stefani Mogorović iz pazinskog AK Istra racing teama (Renault Clio III, klasa 7 do 2000 ccm) i Erika Marija Kušić iz ogulinskog AK Klek (Peugeot 106, klasa 2 do 1600 ccm), koje su i u skupini pet juniora, dok se u skupini seniora natječe 12 vozača.
U opasnosti su dva aktualna rekorda staze, za formule u vlasništvu Talijana Paola Brajnika, ostvaren prije godinu dana u vremenu 1:17,732 minuta uz prosjek 193,032 km/sat, te »turističkih bolida« u vlasništvu Poljaka Marcina Jedlinskog (1:22,643 minuta, prosjek 181,562 km/sat) iz 2019. godine. Oba su podložna zaboravu ako uz dobru »kondiciju« onih najboljih, obaranju rekorda doprinesu i očekivani dobri vremenski uvjeti za vikend.


Jutarnji službeni treninzi oba se dana voze od 8 sati, bodovne utrke danas će startati od 12.15 sati, a u nedjelju od 9.20 sati, oba dana bez gledatelja.


Prodan i Raštegorac favoriti u Sloveniji

Deset hrvatskih posada nastupit će ovog vikenda na utrci 7. Rally Železniki u Sloveniji, što će okupiti 81 sudionika iz šest zemalja, a u okviru kojega će se vozizi i prvenstvo Hrvatske. Viliam Prodan i Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport) u Ford Fiesti Rally4 imaju izglede za najbolji rezultat, dobar rezultat očekuje i se i od drugoplasiranog u ukupnom poretku PH-a i klase 2, najboljeg juniora Martina Ravenščaka sa suvozačem Tomislavom Tomaškovićem (AKK Sveta Nedelja) u Ford Fiesti Rally4. Zanimljiv će biti i ogled vodećeg dvojca klase 3 PH-a, Opatijca Erisa Marottija sa suvozačem Markom Marottijem (AK Opatija Motorsport) i iskusnog Tomasa Hrvatina sa suvozačem Đanijem Simčićem (AK Rijeka), obojice u Renault Clio RS 2.0.