Ljepši blagdani

FOTO Korisnici Doma za starije Kantrida pjevali i plesali dok su im Dule i Bonaca pjevali ispod balkona

Biljana Savić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Uz božićno ukrašavanje dvorišta doma, korisnicima je mini glazbenim izdanjem koncerta »Božić je judi« prenesena božićna glazbena čestitka. Oni su je oduševljeno prihvatili i priključili se pjesmiRIJEKA – Jedan po jedan, s maskom na licu, korisnici doma za starije osobe Kantrida izlazili su na balkone, isprva začuđeno i zadivljeno gledali, potom zapljeskali, a naposlijetku i zaplesali u ritmu glazbe Duleta Jeličića i klape Bonaca koji im je pjevao doslovce ispod balkona.


Dobrodošla akcija


Volonteri i zaposlenici Društva Crvenog križa PGŽ-a okitili su blagdanskim ukrasima dvorište ovoga Doma za starije osobe. S obzirom na stroge epidemiološke mjere u domovima za starije osobe, Društvo Crvenog križa PGŽ-a u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Hrvatskom glazbenom unijom PGŽ-a organiziralo predbožićni program za korisnike socijalnih ustanova kojima je osnivač Primorsko-goranska županija.


Uz božićno ukrašavanje dvorišta Doma za starije osobe Kantrida korisnicima je mini glazbenim izdanjem koncerta »Božić je judi« prenesena božićna glazbena čestitka.


Foto galerija: Vesela atmosfera ispred Doma za starije Kantrida Foto: Sergej Drechsler
– U ponedjeljak smo bili u Fortici u Kraljevici, isto smo palili lampice, kitili dvorište i izveli glazbeni program, čaroliju Božića, a jučer ispred doma za starije osobe u Voloskom, i evo nas, danas, ovdje. U atmosferi koja vlada ove godine uspjeli smo malo zakantat i zaplesat kojim koračićem na balkonima. Nadam se da ćemo im uljepšati barem pola sata života, da ćemo im donijeti veselje, da ćemo ih razveseliti i da u njima možda nećemo izazvati sjetu koja je ovih dana, sigurna sam, u njihovim dušama, jer naše nonice i nonići, njih 360 u ovom domu je u svojim sobama. Dat ćemo sve od sebe da im podignemo raspoloženje. Od srca svima želim miran, zdrav Božić, a sljedeću godinu napose zdravu i barem malo više veselja – kazala je ravnateljica županijske organizacije Crvenog križa Vesna Čavar.


Ravnateljica Doma za starije osobe Kantrida Marija Maras kazala je da im je ova akcija dobrodošla, jer su u samoizolaciji skoro mjesec i pol dana.


– Sad smo svi stabilni, ali pazimo se i distanciramo se, svi jedu u sobama, imaju posebnu uslugu i za ovu prigodu smo si dopustili izaći na balkone i prozore, da se malo razveselimo i da imamo ugođaj Božića, podijelili smo im i poklone koje nam je donio župan Zlatko Komadina, kazala je Maras.


Izazovno vrijeme


Pročelnica UO-a za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragica Marač se zahvalila i korisnicima i radnicima ovoga doma.


– Ovo vrijeme koje sad živimo je drukčije, teško, izazovno, stalno se pravila mijenjaju, stalno je nešto novo, a ovi su ljudi toliko strpljivi i disciplinirani, da to čovjek ne može povjerovati. Od njih trebamo učiti, oni žele čuvati sebe i druge i to je razlog zašto je nama situacija u domovima za starije osobe ostala tako dobra. Stalno nas zovu iz Zagreba, Slovenije…, pitaju kako smo to uspjeli, a mi im kažemo da smo uspjeli radeći na odnosima, poštovanju i povjerenju, mi smo domovima kao osnivač partner od povjerenja – zaključila je Marač i poželjela svima puno zdravlja i da sljedeća godina bude pet puta bolja od ijedne do sada. Kako je i sam rekao, župan Komadina stalni je gost božićne priredbe Doma za starije na Kantridi te najavio da će ovaj dom biti prvi na redu za cijepljenje protiv COVID-19, i to već u nedjelju.