NL Bura

Burić: ‘Umjesto za Galeb, novac treba dati potrebitima’

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Bura predlaže besplatne vrtiće, oslobađanje kućanstava komunalne naknade, moratorij na plaćanje toplinske energije, vode i odvoza smeća...RIJEKA – Duboka ekonomska kriza je uslijed posljedica korone pogodila i naš grad, a mi u Buri želimo predložiti mjere kako bi se amortizirala nastala šteta i pomoći onima koje je kriza najviše pogodila. Grad je do sada izašao u susret poduzetnicima i djelomično građanima, ali smatramo da to nije dovoljno. Predlažemo niz mjera, i to u dva paketa. Prvi paket bit će namijenjen ranjivim skupinama u Rijeci, građanima koji su ostali bez posla usred koronakrize. Drugi paket mjera namijenjen je poduzetnicima koji trpe pad prihoda, a mnogi su prisiljeni i zatvoriti svoje poslovanje. Mjere koje je osmislio naš ekonomski tim ukupnog su iznosa od 20-ak milijuna kuna, rekao je Hrvoje Burić, kandidat za gradonačelnika Nezavisne liste Bura na jučerašnjoj konferenciji za medije. Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Frančeska Sobol Mišćević nabrojila je mjere koje predlažu.


– U prvom paketu mjera kojima želimo pomoći ranjivim skupinama predlažemo oslobađanje plaćanja vrtića, ukoliko je barem jedan roditelj dobio otkaz uzrokovan koronakrizom, oslobađanje od plaćanja produženog boravka za osnovnoškolce, oslobađanje kućanstava za plaćanje komunalne naknade te moratorij na plaćanje usluga toplinske energije, vode i čistoće. U paketu mjera za male poduzetnike predlažemo ukidanje plaćanja spomeničke rente, smanjivanje komunalne naknade za 15 posto i do daljnjega prekid plaćanja prireza poreza na dohodak – zaključila je Sobol- Mišćević. Smatramo, nadovezao se Burić, »da bi već umirovljeni gradonačelnik trebao predložiti rebalans proračuna na posebnoj sjednici gradskog vijeća gdje bi se usvojile ove mjere.«


– Novac bi se osigurao odustajanjem ili usporavanjem nekih projekata koji u kratkom roku ne donose nikakvu vrijednost i ne nazire se povrat uloženog kapitala. Tu prvenstveno mislimo na brod »Galeb«. Prošli tjedan su gradski vijećnici izglasali prijedlog novog zaduženja za obnavljanje broda »Galeb« u iznosu od 16 milijuna kuna. Mi želimo taj novac proslijediti u korist naših građana i poduzetnika koji su se našli u nezavidnim situacijama, ponovio je Burić.
– Ostatak potrebnog novca za mjere pomoći može se naći, a smatramo da bi to trebale prihvatiti sve stranke i nezavisni vijećnici u gradskom vijeću, u tome da se dobiva dvije i pol tisuće kuna neto za politički rad po gradskom vijećniku. Gradsko vijeće ima 37 vijećnika i ukupan iznos uštede, samo kada bi si uskratili taj dodatak za politički rad, iznosi 100 tisuća kuna mjesečno. Pozivam sve stranke i nezavisne gradske vijećnike da odustanu od te naknade. Također, postoje troškovi naknade za odbore pri Gradu, kao i niz članstava u NO-ima trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada i upravnim vijećima, i to je još dodatnih 100 tisuća kuna. Dakle, mjesečno se može uštedjeti, temeljem političkog rada vijećnika i članova u NO-ima – jer oni su politički imenovani, a znamo da je predsjednik skupštine svih trgovačkih društava koje imenuju NO-e gradonačelnik – uskratom tog iznosa još dodatnih 100 tisuća kuna, pobrojao je Burić.