Rog Phone 5

Asus predstavlja mobitel koji ima više radne memorije od ozbiljnih gejmerskih laptopa

T.I.

Nasljednik ROG Phonea 3 nije model 4, nego 5 iz praznovjerja. Broj 4 smatra se nesretnim u Istočnoj Aziji. Kinezi, Japanci, Koreanci i Vijetnamci izgovaraju broj četiri na sličan ili isti način i kao riječ smrt. Postoji i službeni naziv za ovu fobiju – tetraphobiaKad je prošle ljeto predstavljen ROG Phone 3 mobitel, Asus ga je reklamirao kao „najbolji pametni telefon za video igre“ i nitko tu tvrdnju nije ozbiljno dovodio u pitanje. S AMOLED ekranom od 16,7 cm HD rezolucije 2340 x 1080, 3.1 GHz Qualcomm Snapdragon procesorom i 8GB radne memorije ovaj je mobitel stvoren za napredne gejmere.


Krajem prošle godine najavljen je model ROG Phone 4, no na kraju nije ugledao svjetlo dana. Stvar je prije u nekoj vrsti praznovjerja, negoli u tehničkim problemima. Neslužbeno objašnjenje glasi da se broj 4 smatra nesretnim u nekim dijelovima svijeta, posebice u Istočnoj Aziji. Kinezi, Japanci, Koreanci i Vijetnamci izgovaraju broj četiri na sličan ili isti način i kao riječ smrt. Postoji i službeni naziv za ovu fobiju – tetraphobia. Tajvanski Asus je i prije zaobilazio koristiti broj 4 u linijama svojih proizvoda.


Dakle, umjesto „četvorke“ najavio izlazak ROG Phonea 5  i to za 10. ožujka, samo osam mjeseci nakon modela 3.
Od onog što se zna samo tjedan dana prije njegovog izlaska je da će imati procesor  Qualcomm Snapdragon 888 i ugrađen operativni sustav Android 11.


Ono što će ga dodatno isticati u usporedbi s drugim mobitelima s gejmerskim pretenzijama je njegova radna memorija, s dosad u mobitelima neviđenih 18 GB. Takav RAM dosad se moglo sresti samo u naprednijim gajmerskim laptopima. Kao i kod modela 3, i ovdje će korisnici moći birati jeftinije opcije s manje radne memorije.


Asus želi impresionirati i u segmentu interne memorije, pa se očekuju modeli od 512 GB i 1TB. Što se tiče cijene, očekuje se da neće puno odstupati od cijene modela 3 koji je koštao tisuću američkih dolara.