Promoviranje snošljivosti

Apostolski nuncij Pezzuto pozvao narode na izgradnju trajnog mira u BiH

Hina

Posebno je pritom apostolski nuncij upozorio kako »netolerancija prema različitosti drugoga, koja plaši i izaziva nepovjerenje« vodi u ratApostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Luigi Pezzuto izrazio je u nedjelju očekivanje kako će Hrvati, Bošnjaci i Srbi ostvariti trajni mir putem pomirenja i praštanja promovirajući snošljivost u međusobnim odnosima.


»Želimo vjerovati da će i u BiH, u kojoj je mirovni proces u tijeku od kraja devedesetih godina, konstitutivni narodi, koji već žive u miru, moći napredovati na putu pomirenja i opraštanja te pridonijeti njegovom trajnom ostvarenju«, rekao je Pezzuto govoreći na redovitoj nedjeljnoj tribini koju organizira nevladina organizacija Krug 99 u Sarajevu.


Dodao je kako je važno raditi na izgradnji tolerantnog ozračja i suradnje između triju naroda kroz »strpljivo traženje istine i pravde«. Po riječima papinskog izaslanika u BiH, trajni i istinski mir moguće je jedino ostvariti pomirenjem i oprostom.
Držeći predavanje na temu »Mir kao put nade: dijalog i pomirenje«, nadbiskup Pezzuto je podsjetio i na riječi pape Franje koje je uputio na Svjetski dan mira, koji katolička zajednica slavi svakog 1. siječnja. Posebno je pritom apostolski nuncij upozorio kako »netolerancija prema različitosti drugoga, koja plaši i izaziva nepovjerenje« vodi u rat.


»Stoga je treba zatrti i eliminirati. Ta logika, sama po sebi negativna, nažalost, vodi u rat«, istaknuo je Pezzuto.