TikTok

Američka mornarica zabranila popularnu aplikaciju: Navodno predstavlja sigurnosnu prijetnju

P. N.

Reuters

Reuters

ByteDance nije komentirao zabranuAmerička mornarica je zabranila popularnu aplikaciju TikTok na svim uređajima koje osigurava američka vlada, prenosi MSN. ByteDanceov program navodno predstavlja “sigurnosnu cyber prijetnju”.


Mornarički pukovnik Uriah Orland nije ponudio posebna objašnjenja za zabranu, ali je u obavijesti zamolio članove mornarice da “poduzmu akcije zbog sigurnosti svojih osobnih informacija”.


MSN prenosi da je zapravo malo prostora za sumnju oko toga zašto bi TikTok dobio zabranu. Američki političari su zabrinuti jer Kina posjeduje aplikaciju kao i zbog potencijala aplikacije da služi kao svojevrstan “cjevovod” za planove kineske vlade.


Nema dokaza da TikTok uzima osobne informacije, ali čini se da to službenicima i nije toliko važno. Postoje bojazni i da Kina možda oblikuje TikTokove poruke, čak i za američke korisnike.  Postoji sumnja da bi aplikacija mogla biti alat za regrutaciju ili na drugi način sankcionirati zločine i druge oblike ugnjetavanja u Kini.
Američka je vojska nedavno kadetima kazala da ne koriste aplikaciju.


ByteDance nije komentirao zabranu. Ranije su javili da su TikTokovi američki operateri odvojeni od kineskih i porekli službu na račun vlade. Izjave nisu uvjerile vojsku i čini se da će njezini članovi TikTok moći koristiti jedino na osobnim telefonima.