Brži pristup internetu

5G mreža Hrvatskog telekoma od danas dostupna u 15 novih gradova i naselja

Hina

Foto Pixabay

Foto Pixabay

HT-ova komercijalna 5G mreža od danas je dostupna u Puli, Crikvenici, Selcu, gradu Krku, Sisku, Petrinji, gradu Pagu, Vodicama, Kaštelima, Imotskom, Metkoviću, Pločama, Baškoj, Malinskoj i PodstraniKomercijalna mobilna mreža pete generacije (5G) Hrvatskog telekoma od danas je dostupna u 15 novih gradova i naselja, izvijestio je HT u srijedu.


HT-ova komercijalna 5G mreža od danas je dostupna u Puli, Crikvenici, Selcu, gradu Krku, Sisku, Petrinji, gradu Pagu, Vodicama, Kaštelima, Imotskom, Metkoviću, Pločama, Baškoj, Malinskoj i Podstrani.


Ukupno je dostupna u 45 gradova i obuhvaća 1,7 milijuna stanovnika, kažu u HT-u.
5G tehnologija omogućuje brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno bolju povezanost velikog broja uređaja. U HT-u kažu da je to preduvjet za razvoj “pametnih” industrija, modernih gradova i društva budućnosti.


“Zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, promet samo su neka od područja koja će 5G uvelike unaprijediti”, kažu u HT-u.


5G mreža Hrvatskog Telekoma trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.