Biciklizam

Venezuelanac pobjedom u petoj etapi CRO Racea preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu

Hina

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Vodeći u ukupnom redoslijedu do ove etape Amerikanac Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) pogrešno je procijenio ulazak u jedan zavoj 500-tinjak metara prije cilja te je pao i ostao bez dobrog plasmana u etapi, a samim time i bez crvene majice



OZALJ Venezuelanac Orluis Alberto Aular (Caja Rural-Seguros RGA) pobjedom u petoj etapi biciklističke utrke “CRO Race” voženoj od Crikvenice do Ozlja u dužini od 189 kilometara preuzeo je i vodstvo u ukupnom redoslijedu dan prije završetka.


Aular je odlično tempirao svoj sprint te je uvjerljivo, s gotovo dužinom bicikla prednosti slavio ispred iskusnog Norvežanina Alexandera Kristoffa (Uno-X) koji je zauzeo drugo mjesto, dok je treći ciljem prošao Britanac Ethn Hayter (INEOS Grenadiers).


Vodeći u ukupnom redoslijedu do ove etape Amerikanac Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) pogrešno je procijenio ulazak u jedan zavoj 500-tinjak metara prije cilja te je pao i ostao bez dobrog plasmana u etapi, a samim time i bez crvene majice.




Aular je etapnom pobjedom postao vodeći u kupnom redoslijedu s devet sekundi prednosti ispred drugog Haytera i trećeg Sheffielda.


Osim vodstva u ukupnom redoslijedu, Aular je etapnom pobjedom preuzeo i vodstvo u redoslijedu za plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru, novi nositelj zelene majice za najboljeg brdaša je Nijemac Jonas Rapp (Hrinkow Advarics), dok je Sheffieldu ostalo vodstvo u redoslijedu za bijelu majicu za najboljeg mladog vozača.


Etapa je započela usponom do najviše točke utrke, 20-kilometarskom vožnjom do prijevoja Breze na 1014 metara nadmorske visine. Iz glavne skupine izdvojilo se pet vozača, Hrvat Fran Miholjević (Bahrain Victorious), Nijemac Jonas Rapp (Hrinkow Advarics), Čeh Michal Schuran (ATT Investments), Poljak Artur Sowinski (Voster) i Australac Andrew Sampson (Ljubljana Gusto Santic), a prvi je brdskim ciljem prošao Rapp ispred Miholjevića i Schurana. Rapp je sa 12 bodova osvojenih u subotu osigurao preuzimanje vodstva u redoslijedu za zelenu majicu namijenjenu najboljem penjaču.


Potom su iz vodeće skupine otpali Schuran i Sampson, dok je preostali trojac do Ogulina stigao sa 3:20 minuta prednosti u odnosu na peloton. Bila je to i najveća prednost koju su stvorili.


Uslijedila su čak tri prolazna cilja u razmaku od samo 40 kilometara, u Josipdolu, Generalskom Stolu i Dugoj Resi, na sva tri prvi je bio Miholjević, drugi Sowinski, a treći Rapp.


Na 30-ak kilometara prije cilja Miholjević se odvojio od svoje dvojice kompanjona iz bijega te bio sam na čelu utrke punih 15 kilometara. Tada je i njega uhvatila glavna skupina te je započela priprema za završni sprint.