Uzbudljiva utakmica

U napetoj utakmici hrvatski vaterpolisti poraženi na peterce od Crne Gore

Igor Duvnjak

Marko Bijač/Foto PIXSELL

Marko Bijač/Foto PIXSELL

Hrvatska je inače veći dio utakmice držala glavu nad vodom, bila je superiornija momčad koja je stvarala prednost, no suparnici su u posljednjoj četvrtini razvili jedra



DEBRECEN Rulet peteraca ovog puta nije stao na hrvatskom znaku, crnogorski vaterpolisti su slavili u duelu s adutima izbornika Ivice Tucaka u uzbudljivoj utakmici kvalifikacijskog turnira četvrtfinala Svjetske lige u mađarskom Debrecenu. Susret je bio izjednačen i napet, uz preokrete totalno neizvjestan, da bi ga na koncu poslije neriješenih 10:10 morali rješavati peterci.


HRVATSKA – CRNA GORA 14:15

Utakmica četvrtfinala kvalifikacijskog turnira Svjetske lige: Hrvatska – Crna Gora 10:10 – 14:15 na peterce (2:1, 1:1, 4:3, 3:5).
HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović 5, Dobud, Joković 1, Bukić 1, Burić, Bušlje 2, Miloš, Vrlić 1, Benić, Garcia, Popadić.
CRNA GORA: Lazović, Brguljan 2, Radović 1, Petković 1, Popadić, Perković, Vidović 1, Ukropina 1, Ivović 3, Spaić, Matković 1, Baničević, Kandić.

Hrvatska je inače veći dio utakmice držala glavu nad vodom, bila je superiornija momčad koja je stvarala prednost, no suparnici su u posljednjoj četvrtini razvili jedra, spremivši čak pet golova u hrvatsku mrežu čime su anulirali rezultatski zaostatak u kojem su bili praktički stalno tijekom prva tri dijela igre.




Hrvatskoj je ovo inače bio skoro godinu dana čekan zajednički ulazak u vodu na jednoj službenoj utakmici, nije dugo igrala ovakve susrete. Naime, nakon puna 333 dana u Debrecenu, na istoku Mađarske, hrvatska vaterpolska reprezentacija je odigrala prvu službenu, natjecateljsku i međudržavnu vaterpolsku utakmicu. Hrvatska je inače tu svoju posljednju utakmicu natjecateljskog tipa prije ove sinoćnje odigrala u Varaždinu 11. veljače prošle godine, također u Svjetskoj ligi.


U ovom slučaju, nasuprot Crnogorcima hrvatski su vaterpolisti praktički propustili priliku pobijediti u redovnom tijeku ove utakmice u kojoj su suparnici uhvatili posljednju priliku i na koncu su je i iskoristili.


Naš golman Maro Bijač i igrači ispred njega su ostavljali snažan dojam da će iz bazena ispšlivati kao pobjednici. Loren Fatović i suigrači su imali veliki kapital u rukama budući da su uoči samog finiša, kada je do posljednjeg zvuka sirene nedostajalo nešto manje od dvije minute, imali dva zaveslaja prednosti, vodili su s vrlo obećavajućih 10:8.


Razigrani Aleksandar Ivović i ostali crnogorski aduti nisu tako mislili. Najprije su prepolovili naizgled teško dostižan zaostatak, a onda su i uspjeli postići izjednačujući pogodak za 10:10 sedam sekundi prije kraja. U lutriji peteraca ključna je bila obrana šuta Javia Garcije od strane crnogorskog vratara Slavena Kandića.


Hrvatska će tako umjesto u željenom polufinalu na koncu biti u borbi za plasman od petog do osmog mjesta i u subotu od 15 sati igrati s poraženim iz dvoboja Mađarska – Italija. Tri najbolje momčadi iz Debrecena ostvarit će pravo nastupa na završnom turniru Svjetske lige u glavnom gruzijskom gradu Tbilisiju (26. lipnja – 2. srpnja).