DEBI RIJEČANINA ZA SENIORSKU VRSTU

Tin Lučin, riječki rukometaš Ademar Leona uoči utakmica EHF EURO Cupa: “Nadam se da ću opravdati povjerenje”

Igor Duvnjak

Tin Lučin

Tin Lučin

Ovaj poziv je svakako jedno lijepo priznanje za dosadašnji rad. Sretan sam da me izbornik pozvao – kaže Lučin. Hrvatska danas (19 sati) i sutra igra protiv Slovačke u Varaždinu



RIJEKA Nadareni Tin Lučin, riječka rukometna verzija Ivana Balića, vanjski igrač španjolskog Admear Leona, zadovoljno je kročio na hrvatsko tlo s pozivom na okupljanje A reprezentacije, koja od danas do subote igra tri utakmice EHF EURO Cupa. Lučin je Igrao za sve mlađe hrvatske selekcije, igrač rođen 1999. godine jednom je bio i na okupljanju A vrste, no od tada do sada više nije bilo poziva.


– Nije ovo baš ponovni povratak u reprezentaciju, recimo da mi je ovo prvi put da sam dobio poziv za ovakvo okupljanje seniorske reprezentacije. Sigurno da sam sretan – kaže riječki rukometaš. – Do sada sam, naime, igrao u mladim selekcijama, bio sam u juniorskoj reprezentaciji, jednom davno i u A vrsti, ali to je bilo kratko. Ovaj poziv je svakako jedno lijepo priznanje za dosadašnji rad. Sretan sam da me izbornik pozvao, što mi je pružio priliku. Nadam se da ću opravdati povjerenje.


U Tinovu slučaju nije vrijedila ona »daleko od očiju, daleko od srca«, izbornik Hrvoje Horvat je zamijetio Lučinove dosege u Španjolskoj i uvrstio ga je među svoje izabranike.




– Očito da u Hrvatskoj prate što radimo mi vani i drago mi je što je tako.


Uspješna sezona


Lučin se sa zadovoljstvom može osvrnuti na svoju sezonu s Ademar Leonom u kojem mu je suigrač nekadašnji golman Zameta Dino Slavić. Stigli su zajedno i do Kupa Kralja u kojem ih je nadmašila favorit Barcelona, imali su i uspješne europske nastupe. Lučin je poznat kao vješti graditelj igre, uz to je bio i učinkoviti strijelac.


– I moj klub i ja osobno imamo dobru sezonu i u Španjolskoj i u Europi. Kada je riječ o konkretnim brojkama, imam 120 golova u 28 utakmica španjolske lige te 50 golova u 10 utakmica Europa lige. I za mene i za klub je to bila jedna dobra sezona s obzirom na to da smo prošli skupinu u Europi i stigli u osminu finala s Kristijanstadom gdje nismo imali sreće. Pojavili su nam se, naime, slučajevi igrača pozitivnih na koronavirus. Imali smo deset dana izolacije i onda putovali na dan utakmice, a onda smo u dva dana igrali dvije utakmice. Inače, igrali smo i finale španjolskog Kupa preko kojega smo izborili Europu za sljedeću sezonu. Uglavnom je sezona uspješna.
Koronavirus nije zaustavila španjolska rukometna nadmetanja.


– U španjolskom rukometu je manje-više u redu, Igra se, a naravno, odgode se neke utakmice ako se pojave pozitivni slučajevi. No, uglavnom sve se igra normalno, što u španjolskoj, što u europskoj ligi. Mi smo, nažalost, u momčadi više puta imali izolaciju.


Koronavirus bukti u Hrvatskoj, pokušava ga se »gasiti« i cijepljenjem i mjerama opreza; u Španjolskoj tu borbu vode na svoj način.


– U Španjolskoj su mjere čak i oštrije, kada je riječ recimo o tome da ljudi čak i na ulici moraju nositi maske. Ali, sve je otvoreno i sve radi. Uglavnom, mislim da je sada stanje bolje nego što je bilo u proteklih pola godine, a pogotovo u onom jednom razdoblju kada je najgore bilo u Španjolskoj.


Dvije pobjede


Hrvatska će danas i sutra u Varaždinu odigrati dva susreta EHF EURO Cupa protiv Slovačke, a dva dana kasnije s Mađarskom u Veszpremu. U dva susreta koja je odigrala do sada u tom natjecanju, Hrvatska je izborila dvije pobjede. Najprije je u Osijeku slavila protiv Mađarske 31:27, a zatim u siječnju neposredno uoči Svjetskog prvenstva pobijedila Španjolsku 31:28. Slovačka je do sada odigrala tri susreta i sva tri izgubila, a Mađarska je u četiri kola ostvarila tri pobjede uz jedan poraz i nalazi se na vrhu ljestvice.


– Očekuju nas sada te dvije utakmice sa Slovačkom i jedna s Mađarskom. To su svakako dobre utakmice da se utreniramo. Osim toga, Mađarska je ekipa koja je u posljednjih godinu, dvije pokazala da je na visokoj razini i mlada su momčad. Bit će zanimljivo.


Hrvatski rukomet će dugo pamtiti dvije zimske pljuske, prvo krah na Svjetskom prvenstvu nakon čega je stigao novi neuspjeh, nije ostvaren plasman na Olimpijske igre. Tin Lučin i suigrači iz novog vala bi sa starijim kolegama u momčadi dugogodišnju rukometnu velesilu trebali vratiti na stare, dobre, visoke pozicije.


– Uvijek sam optimist i uvijek se nadam najboljem, ali teško je prognozirati jer stvarno ima puno mladih, dobrih ekipa, primjerice Mađarska, koja ima mladu momčad i koja je izborila Olimpijske igre. Kada je pak riječ o onim najvećim natjecanjima, naravno da je Hrvatska uvijek tu u onoj najužoj borbi za neko odličje ili za polufinale, ali danas svi igraju rukomet i nije lako prognozirati i obećavati nešto. No, svakako da se toplo nadam da ćemo se vratiti na naše stare pozicije.