ATLETIKA

Talijan u finalu utrke na 100 metara nadmašio vlastiti europski rekord za olimpijsko zlato

Hina

Lamont Marcell Jacobs /Foto: REUTERS

Lamont Marcell Jacobs /Foto: REUTERS

Jacobs je u finalnoj utrci ciljem prošao za 9.80 sekundi čime je postavio novi europski rekord, četiri stotinke bolje vrijeme od onoga koje je trčao samo dva sata ranije u polufinalu, a što je također bio europski rekord.TOKIO Talijan Lamont Marcell Jacobs (26) novi je senzacionalni olimpijski pobjednik u utrci na 100 metara na OI u Tokiju.


Jacobs je u finalnoj utrci ciljem prošao za 9.80 sekundi čime je postavio novi europski rekord, četiri stotinke bolje vrijeme od onoga koje je trčao samo dva sata ranije u polufinalu, a što je također bio europski rekord.


Jacobs je rođen u SAD-u, u El Pasu, otac mu je Amerikanac, a majka Talijanka, no većinu svog života je proveo upravo u Italiji. Ranije ove godine postao je europski dvoranski prvak na 60 metara, no prije dvije godine je na Svjetskom prvenstvu u Dohi ispao u polufinalu.
Srebro je s novim osobnim rekordom od 9.84 osvojio Amerikanac Fred Kerley (26), donedavni 440-metraš, dok je do bronce sa 9.89 stigao Kanađanin Andre de Grasse (26), koji je bio brončani i prije pet godina u Rio de Janeiru.


Kinez Bingtian Su, koji je u polufinalu trčao novi azijski rekord sa 9.83, u finalu je bio šesti sa 9.98.


Amerikanac Trayvon Bromell, koji je u Tokio stigao s najboljim rezultatom u svijetu ove godine (9.77) nije se niti kvalificirao u finale.