Optužbe

Amerikanci otkrili slučaj dopinga na Olimpijskim igrama u Tokiju, dvojica sportaša primala ilegalne lijekove od terapeuta

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Tužitelji su rekli da je Lira nabavio krivo brendirane verzije lijekova na recept - uključujući ljudski hormon rasta i eritopoetin, koji se koriste za povećanje proizvodnje crvenih krvnih stanica - iz Srednje i Južne Amerike i podijelio ih dvojici sportaša



NEW YORK Američki tužitelji u srijedu su optužili terapeuta iz Teksasa za distribuciju lijekova za poboljšanje performansi sportašima koji su sudjelovali na Olimpijskim igrama održanim u Tokiju prošlog ljeta.


Optužbe protiv Erica Lire (41), koje su objavili savezni tužitelji na Manhattanu, označile su prve američke kaznene optužbe za doping vezane za Igre u Tokiju. Lira, terapeut iz El Pasa u Teksasu, uhićen je u srijedu i očekuje se da će se kasnije u srijedu pojaviti pred saveznim sucem u Teksasu. Tužitelji su rekli da je Lira nabavio krivo brendirane verzije lijekova na recept – uključujući ljudski hormon rasta i eritopoetin, koji se koriste za povećanje proizvodnje crvenih krvnih stanica – iz Srednje i Južne Amerike i podijelio ih dvojici sportaša.


“Igre su ponudile tisućama sportaša potvrdu nakon godina treninga”, rekao je u priopćenju Damian Williams, američki državni odvjetnik južnog okruga New Yorka. “Eric Lira planirao je poniziti taj trenutak prodajom ilegalnih droga.”




U prijavi nije identificiran niti jedan od dvojice sportaša koji su navodno primali drogu od Lire.


Tužitelji su dobili šifrirane poruke u kojima su Lira i jedan od sportaša razgovarali o trčanju na 100 metara, sugerirajući da je atletičar bio sprinter koji je sudjelovao u na utrci na 100 metara. Za SAD su u toj utrci nastupali Ronnie Baker, Trayyon Bromell i Fred Kerley, koji je nakraju bio srebrni.