Preuzimanje brige

Sportski savezi morat će skrbiti o sportašima iz Ukrajine, u Hrvatskoj već zbrinuta skupina ukrajinskih jedriličara

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Svaki nacionalni sportski savez preuzet će brigu o ukrajinskim sportašima, uz koordinaciju s HOO-om, a osoba zadužena ispred HOO-a za ta pitanja bit će savjetnica glavnog tajnika Mia Baćić.



ZAGREB Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša izvijestio je članove skupštine HOO-a o odluci da se ukrajinskim sportašima i sportašicama omogući nastavak treninga i bavljenja sportom u bilo kojoj državi članici Europskih olimpijskih odbora.


Svaki nacionalni sportski savez preuzet će brigu o ukrajinskim sportašima, uz koordinaciju s HOO-om, a osoba zadužena ispred HOO-a za ta pitanja bit će savjetnica glavnog tajnika Mia Baćić.


Konstatirano je i da već sada u Kaštel Lukšiću imamo privremeno zbrinutu skupinu ukrajinskih jedriličara, kojima treba osigurati trajniji smještaj i uvjete za treninge.




Sjednica Vijeća poslužila je kao uvertira u skupštinsko zasjedanje, ali na dnevnom redu skupštine bile su i odluke sa sjednice Vijeća otprije dva tjedna. Prihvaćeno je Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za 2021. godinu sa 194.3 milijuna kuna prihoda i 197.4 milijuna kuna rashoda, a koje u nefinancijskim brojkama apostrofira HOO-ovu skrb za 512 sportaša i sportašica u razvojnim programima, sufinanciranje rada 121 trenera i realizirana 272 programa iz lokalnog sporta.
Budući da je i prošla, jednako kao i ova godina bila olimpijska, u HOO-ovu olimpijskom programu bilo je 177 sportašica i sportaša iz ljetnih sportova te 12 iz zimskih sportova.


Pod točkom o Izmjenama i dopunama financijskog plana HOO-a za 2022. godinu, članovi skupštine su prihvatili prijedlog o 16-postotnom uvećanju proračuna u odnosu na 2021.  godinu, odnosno povećanje na 218.6 milijuna kuna, uz mogućnost da se, ukoliko bude potrebno, marketinškim i drugim sredstvima uprihodi razlika novca.


Prihvaćen je i prijedlog izmjene i dopune Projekta pripreme i sudjelovanja hrvatskih sportaša na Igrama XXXIII. olimpijade Pariz 2024., prema kojem će se novac, a radi se o 750.000 kuna po sportu, moći koristiti i za stipendiranje potencijalnih olimpijskih kandidata.
Prihvaćeno je i pozitivno izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru nad djelatnošću i materijalno-financijskim poslovanjem HOO-a za prošlu godinu.