Snježana Pejčić

Sportašica desetljeća PGŽ-a nakon povratka sa Svjetskog kupa: “Indijci su strašno zakazali u organizaciji”

Ivana Vaupotić

NEGATIVNA ISKUSTVA - Snježana Pejčić

NEGATIVNA ISKUSTVA - Snježana Pejčić

Moj nastup niti otprilike nije ispunio moja očekivanja. Godinu dana jedva čekam nekamo otići, napokon odem i onda to bude potpuni fijasko. Malo me to deprimiralo, ali sve to ide u rok službe - rekla je Pejčić, koja je prije nekoliko dana proglašena i sportašicom desetljeća PGŽ-a



RIJEKA Snježana Pejčić opet je kod kuće. Najbolja hrvatska strijelkinja i članica Lokomotive vratila se iz New Delhija, koji je bio domaćin Svjetskoga kupa, na kojem je zauzela 37. mjesto u gađanju zračnom puškom 10 metara i 30. poziciju u gađanju malokalibarskom puškom 50 metara trostav. Rezultati su to daleko od Snježaninih očekivanja, ali dojam je popravila nagrada za sportašicu desetljeća u izboru Zajednice sportova PGŽ-a, koju je osvojila odmah po povratku u Rijeku.


– Lijepo je dobiti nagradu za sportašicu godine, ali dobiti nagradu za sportašicu desetljeća je baš jedna posebna čast. Znam da sam dugo uspješna, ali kad ti to i drugi potvrde ipak je nekako poseban osjećaj – započela je Snježana Pejčić, sportašica koja je dugi niz godina u vrhu. Pažnju šire javnosti na sebe nepravedno je skrenula tek na OI-u u Pekingu 2008. godine osvojivši broncu u gađanju zračnom puškom, a o njezinim uspjesima dovoljno govori podatak da je 14 godina zaredom proglašena najboljom hrvatskom strijelkinjom.


– Kako bi rekli, u New Delhiju sam nastupala. A moj nastup niti otprilike nije ispunio moja očekivanja. Godinu dana jedva čekam nekamo otići, napokon odem i onda to bude potpuni fijasko. Malo me to deprimiralo, ali sve to ide u rok službe. Ne znam što je razlog tome, pogotovo u malom kalibru u kojem sam prije natjecanja napravila tri treninga jedan bolji od drugoga. Onda dođe meč i ispadne kao da nisam nikad uzela pušku u ruke. Taj dio me ljuti. Zrak me više toliko ne ljuti jer se na treninzima ne mogu sabrati već dosta dugo vremena.




Svjetski kup u New Delhiju nije mogao proći bez šokova budući da je Petar Gorša, jedan od triju hrvatskih predstavnika, 42 sata po dolasku u Indiju saznao da je pozitivan.


– Po slijetanju u New Delhi testirani smo odmah na aerodromu. Rečeno nam je da ćemo rezultate testa dobiti u roku od 12 sati, ali smo ih dobili tek nakon 42 sata. Sve vrijeme smo bili izolirani u hotelskim sobama, a nakon što je Petar dobio pozitivan nalaz, svi smo još jednom testirani. I po tom su pitanju Indijci strašno zakazali jer je Petar rezultate testa čekao izoliran s cimerom Miranom Maričićem, koji se, na svu sreću, nije zarazio.


Organizacija oko testova bila je kriminalno loša, ne možeš pustiti ljude 42 sata bez rezultata, taj test onda nema nikakvu svrhu. Tu je i ideja svjetske streljačke federacije prema kojoj smo svi trebali biti u balonu i kretati se isključivo na relaciji hotel – streljana – hotel, da bi se vrlo brzo uspostavilo da su u hotelu bili i drugi gosti, između ostalog, i jedno veliko vjenčanje.


Dobra je to škola za EP, što će se u svibnju održati u Osijeku.


– Ja bih, iskreno, više voljela da se EP održava negdje izvan Hrvatske, nema to veze toliko sa sportom jer nemamo baš gledatelja pa ne možemo pričati o prednosti domaćeg terena, nego s činjenicom da volim putovati pa mi je super kad se poklopi da se natjecanje održava negdje gdje nisam nikad bila.