Branio obje boje

Siniša Linić uoči derbija svojih bivših klubova: “Bijeli mogu poremetiti velike planove Splićana”

Denis Frančišković

STRASTI DERBIJA - Siniša Linić, Sebastjan Cimirotič, Krunoslav Rendulić, Niko Kranjčar i Dušan Kerkez na Poljudu/Foto Arhiva NL

STRASTI DERBIJA - Siniša Linić, Sebastjan Cimirotič, Krunoslav Rendulić, Niko Kranjčar i Dušan Kerkez na Poljudu/Foto Arhiva NL

Ovo je važna utakmica za obje momčadi. Pobjeda donosi šest bodova u startu, a pobjeđuje se i direktni konkurent. To bi bio idealan scenarij i za Hajduk i za Rijeku - tvrdi Linić



RIJEKA Siniša Linić, jedan je od mnoštva, šezdesetak igrača, koji su branili boje i Rijeke i Hajduka.


S riječke strane bili su to nekad primjerice Nikica Cukrov, Nenad Gračan, Tonči Gabrić, Janko Janković, Saša Peršon… iz nešto starije garde, potom braća Ahmad i Anas Sharbini, Tomo Erceg, Igor Musa, Franko Andrijašević, Marin Tomasov, Filip Bradarić… iz mlađe garde.


Neki su odavno objesili kopačke »o klin«, neki su se umirovili, neki još danas igraju.


Problem brzanca




– Rijeka je protiv Rudeša odigrala teško, zahtjevno prvo poluvrijeme, jer stvarno nije lako bilo probiti protivnika. Na kraju je sve dobro ispalo – kaže Linić. – Nisam gledao utakmicu u Prištini, ali rezultat je dobar, a igra obećavajuća. Domaćini nisu uputili udarac prema golu i to dosta znači.


Linić je mišljenja da bi bilo bolje da je Rijeka odgodila Jadranski derbi.


– Mislim da bi to bilo bolje. Hajduk je isto u naletu, a Rijeku je sigurno malo i izmorio taj put na Kosovo. Ovo je važna utakmica za obje momčadi.


Pobjeda donosi šest bodova u startu, a pobjeđuje se i direktni konkurent. To bi bio idealan scenarij i za Hajduk i za Rijeku. Rijeci je raspored gust jer već odmah potom na Rujevicu dolazi Istra… No, s druge strane, Rijeka ima i stvarno dosta igrača, širok roster.


Što donosi najnoviji Jadranski derbi?


– Dosta razmišljam o toj utakmici. Hajduk nije odigrao ništa posebno, a dobio je Dinamo. No, očekivano nakon takvih utakmica napravi se euforija koja je prepoznatljiva za Dalmaciju.


Rijeka je pak uvijek neugodan protivnik na Poljudu, u slučaju riječke pobjede odmah bi se stvari okrenule dijametralno suprotno.


Igra Rijeke zasad ima puno više pluseva nego minusa.


– Kod Jakirovićeve momčadi možda bi se mogao pojaviti problem brzanca. Otišli su Ampem i Frigan, a oni su stvoreni za ovakve utakmice i igru na kontre.


Desni bok


Fruk? Moram priznati da ga nisam toliko pratio u Gorici, a koliko sam vidio, kad je ulazio protiv Rudeša navijači su reagirali kao da je već zvijezda.


Zabio je gol, krenulo ga je, što je jako važno za samopuzdanje. Jankovića sam odmah prepoznao, ali nije pokazivao taj potencijal. Ima dug korak i ide ravno prema golu što mi se sviđa. Važno je što je počeo zabijati.


Hajduk je odigrao dvije utakmice, a dojam je da je bolje izgledao u ogledu Superkupa koji je izgubio.


– Vidio sam kvalitetu Moufija na desnom boku, on je više u napadu nego u obrani. Volim takve igrače koji igraju u oba smjera. Vidi se da je i Odjidja-Ofoe pojačanje, a o Livaji se manje-više sve zna, igrač je koji se zna graditi. I zabiti.


I sam Linić osjetio je draži Jadranskog derbija, igrao ga je na Poljudu u oba dresa.


– Pun Poljud sigurno će biti plus za Hajduk, ali i dobra stvar za nogomet. Igrao sam dolje dosta derbija i već kad izađeš prije utakmice na travnjak i vidiš toliko ljudi, vidiš da je to prava atmosfera.


No, tamo nema sredine, ili si najbolji, ili ništa ne valjaš. Vidjet ćemo što će biti, utakmica s Rijekom puno je važnija za Hajduk – zaključuje Linić.