EP rukometaša

Riječko otkriće rukometnog EP-a: “I u posljednje dvije utakmice na prvenstvu pružit ćemo sve od sebe”

Igor Duvnjak

Tin Lučin/Foto PIXSELL

Tin Lučin/Foto PIXSELL

Čekaju nas još dvije utakmice, naravno da ćemo dati sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat, iako smo i teoretski izgubili šanse za polufinale - kaže Lučin uoči susreta s Islandom



RIJEKA Kamen koji odbaciše graditelji postat će kamen zaglavni, evanđeoska je poruka koja stoljećima odjekuje u ušima milijuna kršćana diljem svijeta. U njezinoj rukometnoj inačici mogla bi se primijeniti na darovitog beka Tina Lučina, riječko otkriće Europskoga prvenstva u Mađarskoj, igrača koji je ovih dana svojim igrama postao zimski hrvatski sportski hit. Dio je hrvatskog loptačkog ansambla, koji je u nekoliko dana imao dijametralne izvedbe, onu koja je parala uši protiv Crne Gore te utakmicu s Danskom u kojoj je unatoč porazu prikazana igra za pamćenje. U skladu s tim bile su i reakcije sa strane, salve kritika za nadmetanje s Crnogorcima, isto tako i jednodušni zbor hvalitelja nakon susreta s Dancima u kojem je Lučinovo društvo borbenošću i učinkom dizalo navijače na noge.


– To je uvijek tako kada je riječ o pohvalama i kritikama – kaže Tin Lučin, dio kvarteta bivši Zamećana u utakmici protiv Danaca, društva u kojem su još bili iskusnik Jakov Gojun te mladići Veron Načinović i Filip Glavaš. Mogla su biti i petorica, ali naknadno pozvani Vlado Matanović nije uvršten u sastav. – Protiv Crne Gore nismo odigrali dobru utakmicu, to svi moramo priznati. Moramo razumjeti čak i kritike jer nismo bili pravi. U drugom slučaju, kada se vidi borba kao što je bilo protiv Danaca, onda ljudi bez obzira na poraz budu nekako zadovoljni.


Navijači


U toj velikoj utakmici i do Hrvatske se čulo zdušno navijanje, glasna podrška koju su navijačice i navijači, pristigli u velikom broju u Budimpeštu, davali svojoj omiljenoj reprezentaciji. Ona im je odgovorila dobrom igrom i tolikim ritmom da je postalo upitno može li izdržati u nastavku, no nije se predavala do samoga kraja.




– Na utakmici je sigurno bilo jako puno naših navijača koji su nam bili vjetar u leđa. Bilo je prekrasno igrati pred punom dvoranom, to svakako daje atom energije više nego što uopće misliš da imaš. S Crnom Gorom je bilo drugačije pred polupraznim tribinama, termin utakmice je bio drugačiji i u tome se nismo baš snašli. Sada samo možemo žaliti što tu utakmicu nismo odigrali kao protiv Danske.


Hrvatska reprezentacija žali za plasmanom na »balu s maskama«, na prvenstvu na kojem silom prilika zbog koronavirusa konstastno mijenja sastav, živi u stalnom strahu od prijeteće zaraze. Izbornik Hrvoje Horvat ni za današnju utakmicu s Islandom ne može biti siguran u sastav svoje momčadi do posljednjeg trena.


Traženo lice


– Tako je od početka prvenstva. Svaki dan se testiramo, sada i dva puta dnevno. Tako da stvarno ne znam u kakvom ćemo sastavu biti. Čekaju nas još dvije utakmice, naravno da ćemo dati sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat, iako smo i teoretski izgubili šanse za polufinale.
Tin Lučin je za mnoge, u prvom redu one koji ga ne znaju, ugodno iznenađenje Europskoga prvenstva, bez obzira što je nakon Kozale nosio dres PPD Zagreba i Ademar Leona, a sada igra u Wisli Plock. Igrom začinjenom vicom, atraktivnim dodavanjima u velikoj utakmici poput one s Danskom, sve uz porciju golova i asistencija izašao je iz sjene, traženo je lice za snimanje, sugovornik za intervjue, nosi se odjednom s popularnošću dok sluša pohvale.


– Sigurno da godi kada te netko pohvali, no kada je dobro, onda će te svi hvaliti, a kada ne bude dobro, svi će kritizirati. Stoga se pokušavam ne obazirati previše na te komentare. Bez obzira na to što sam do sada odigrao relativno solidno, mislim da mogu puno više dati i pokazati. Trudit ću se i u ove dvije utakmice da dam sve od sebe, kao i svi ostali. Ovo prvenstvo mi je poticaj i motiv da pružam još više – kaže Tin Lučin, igrač koji je očito na pravom putu.