Mirza Džomba

Legendarno riječko rukometno lijevo krilo tvrdi: “Ovakav početak reprezentativne karijere kao Lučinov od nikoga nisam vidio”

Igor Duvnjak

Tin Lučin/Foto REUTERS

Tin Lučin/Foto REUTERS

Lučin je u nekoj situaciji od »petog izbora« u poziciji da ga je izbornik u trećoj utakmici odmarao drugo poluvrijeme da bi ga čuvao za utakmicu drugog kruga - kaže Džomba



RIJEKA  U jučerašnjem danu, prozvanim najdepresivnijim u godini, riječki as Mirza Džomba je bio dobro raspoložen nakon hrvatske pobjede s Ukrajinom. Svojevremeno najbolje svjetsko krilo, nezaboravni golgeter, osvajač čitavog niza sjajnih medalja među kojima su i zlato na Olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu, redao je pohvale Horvatovim izabranicima.


– Bilo je odlično s Ukrajinom, otvorilo nam se, vidjelo se da smo puni samopouzdanja, da smo u pozitivnom ritmu. Utakmica je odlično odrađena, taj susret kojeg se, realno govoreći, nakon pet, šest dana poslije EP-a nitko neće sjećati – krenuo je s komplimentima Mirza Džomba. – Moralo se odraditi tu utakmicu, pritom se srećom nitko nije ozlijedio, rezervni igrači su dobili priliku. Većinom su je iskoristili. Vidim veselje u momčadi, pozitivu, višak samopouzdanja. Kada je ovako pozitivno, onda je i gušt komentirati. Pritom smo sada odmorili neke igrače i sa stvarno tako pozitivnom atmosferom idemo u drugi krug. U sljedećim ćemo utakmicama realno vidjeti gdje smo i što smo i za što smo spremni.


Mirza Džomba/Foto PIXSELL

 Mirza Džomba/Foto PIXSELL


Hrvatska igra pritom u do sada nezabilježenim uvjetima kada se do dana utakmice ne zna tko će smjeti igrati nakon testiranja na koronavirus. Izuzetak nije bila ni sinoćnja utakmica s Ukrajinom.




– Teško je uopće naći riječi za ovakve uvjete igranja, o tome je već napisano rečenica i rečenica te nema smisla raspravljati o tome. Situacija je takva kakva jest, prvenstvo je počelo i treba ga završiti. Mi smo majstori improvizacije, uvijek smo se dobro snalazili u nekim izvanrednim situacijama. Činjenica je da smo sada ekipa s možda najviše zaraženih. Eto, s Ukrajinom smo u jednom trenutku imali Gojuna na lijevom vanjskom, Marić nam je bio dobio dva isključenja, u obrani je igrao peticu. Stvarno se čuda događaju. Dobri smo, prvi krug je prošao onako kako smo i zamišljali. Realno je bilo ono s Francuskom, oni su stvarno bili favoriti, bolje su i odigrali. Ali utakmica sa Srbijom je prošla kako treba, to nam je stvarno bila neka prijelomnica prvenstva. Pozitivnog sam razmišljanja, u laganoj sam euforiji. Iz njih isijava ta pozitivna atmosfera i zbilja mislim da smo na dobrom putu, a koliko dobrom, pokazat će drugi krug prvenstva.


Gojun je upotpunio dugogodišnju tradiciju bivših Zamećana u reprezentaciji nakon što se pridružio Pešiću, Lučinu i Glavašu.


– Zamećani su uvijek tu. Lučin je u nekoj situaciji od »petog izbora« u poziciji da ga je izbornik u trećoj utakmici odmarao drugo poluvrijeme da bi ga čuvao za utakmicu drugog kruga. Ovakav početak reprezentativne karijere kao da od nikoga nisam vidio, nešto tako brzo i konstatno. U sve tri utakmice je odigrao na visokoj razini, moram priznati da ne znam da sam to ikada vidio, takav debi u našoj reprezentaciji. Svaka mu čast. Eto, s Ukrajinom Glavaš je imao šut 3:3, siguran je i pun samopouzdanja, željan igre. Tu je još i Veron Načinović, koji zbog više sile nije s njima. Tamo je i Gojun, koji je mnogo toga prošao u Zametu. Ne sumnjam uopće u nastavak te tradicije, bilo ih je prije i sada ih ima, nadam se i da će u budućnosti biti igrača Zameta u reprezentaciji.