Rukomet

Rijeka i Opatija među gradovima u kojima danas počinje mlađe juniorsko SP u rukometu: Hrvatska protiv Alžira traži prve bodove

Igor Duvnjak

Mlađejuniorska reprezentacija s izbornikom Krešom Ivankovićem tijekom rođendanske proslave Tonija Matoševića i Marka Bajana/Foto Facebook, HRS

Mlađejuniorska reprezentacija s izbornikom Krešom Ivankovićem tijekom rođendanske proslave Tonija Matoševića i Marka Bajana/Foto Facebook, HRS

Naravno, prvi cilj je pobijediti u sve tri utakmice u skupini i tako u drugi krug prenijeti sve bodove - kaže izbornik Krešo Ivanković, nekadašnji igrač Zameta, o utakmicama u Varaždinu



RIJEKA U jeku ljetnih godišnjih odmora i navale turista s raznih strana svijeta, u Lijepu Našu doletjeli su rukometni »mladi tići« s raznih meridijana i paralela na još jedno veliko natjecanje, Svjetsko mlađejuniorsko prvenstvo. Od danas pa do 13. kolovoza budućnost svjetskog rukometa igrama će govoriti o svom talentu na parketima Kvarnera, u Opatiji i Rijeci, te u Koprivnici i Varaždinu, gdje svoje prve nastupe, one u skupini A, igra domaćin, hrvatska reprezentacija, dok će aktualni svjetski prvaci Egipćani krenuti u obranu naslova u Koprivnici igrajući u skupini C.


Apetiti svih sudionika su veliki, mnogi od favorita glasno ili onako potajice sanjaju finale što će se igrati u Varaždinu. Među njima je svakako i Hrvatska, desetljećima svjetska seniorska rukometna velesila, koja poslovično ostvaruje i zapažene rezultate na velikim natjecanjima mlađih uzrasta. Ali, daleko je 13. kolovoza, košulju valja početi zakopčavati od prvog dugmeta, u ovom slučaju od utakmica u skupinama, iz kojih po dvije najbolje reprezentacije ostvaruju plasman među šesnaest najboljih, nastavljajući utrku za medalje formiranjem novih skupina u koje najbolji donose bodove iz prve faze Svjetskoga prvenstva.


Rijeka će domaćinstvom skupina E i F gledati mladiće iz Danske, Austrije, Čilea, Meksika, Norveške, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Gruzije, dok Opatija ugošćuje skupine G i H u kojima se danas počinju nadmetati Njemačka, Argentina, Saudijska Arabija, SAD, Švedska, Farski otoci, Iran i Burundi. Osim toga, u idućoj fazi SP-a igrat će se Resident cup, natjecanje momčadi koje se ne uspiju plasirati među najbolje.


Matošević, Krstić i Stevanović



Toni Matošević, igrač labinskog Rudar Adria Oila i sin trofejnog riječkog vratara Valtera, te Franko Krstić, pivot Zamećana, branit će boje riječkog rukometa na Svjetskome prvenstvu. U reprezentaciji je i Riječanin Ivan Stevanović, nekadašnji proslavljeni vratar, a sada trener golmana.

Pozornost ovdašnje javnosti, naravno, najviše privlači hrvatska rukometna mladež, momčad pod vodstvom izbornika Kreše Ivankovića, popularnog Krehe, nekada zapaženog igrača kojega pamte i riječki ljubitelji rukometa, kada je bio ondašnje pojačanje Zameta. Hrvatski rukometaši prvi će ispit imati večeras u utakmici s Alžirom, dva dana kasnije na rasporedu je susret s Ruandom, a 5. kolovoza s Portugalcima, koje izbornik smatra najjačim konkurentima u skupini. U okviru priprema odigrani su i prijateljski susreti u kojima je ostvarena pobjeda nad Marokom (33:26) te pobjeda (34:30) i poraz (18:21) protiv Egipćana.


– Iza nas su dugačke i naporne pripreme. Cijeli srpanj proveli smo na pripremama u Đurđevcu, Prelogu i Varaždinu. Svi jedva čekamo prvu utakmicu i moram istaknuti da smo spremni – rekao je hrvatski izbornik Krešo Ivanković, najavljujući početne hrvatske želje i planove na ovom velikom natjecanju. – Naravno, prvi cilj je pobijediti u sve tri utakmice u skupini i tako u drugi krug prenijeti sve bodove. Namjerno smo igrali zadnje prijateljske utakmice s afričkim reprezentacijama jer nas u skupni čekaju Alžir i potpuna nepoznanica Ruanda. Portugal je sigurno kvalitetan i to će biti naša najzahtjevnija utakmica u skupini – zaključio je Ivanković.