Lea Jugovac

Riječka snowboarderica prva od hrvatskih sportaša stigla u Peking: “Kineska domaćica s nama je razgovarala na hrvatskom jeziku”

Zlatko Horvat

Lea Jugovac/Foto PIXSELL

Lea Jugovac/Foto PIXSELL

U Olimpijskom selu dočekala nas je jedna gospođa, Kineskinja iz ovog kraja, koja je s nama komunicirala na hrvatskom jeziku i time smo bili počašćeni - kaže Lea Jugovac



RIJEKA Lea Jugovac, 27-godišnja riječka snowboarderica, prvi će nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu imati u subotu, dan nakon otvaranja. U Genting Snow Park u Zhangjiakouu nastupit će u kvalifikacijama »slopestylea«, hvatajući nedjeljni finale. Nakon toga preselit će se u Peking, gdje će 14. veljače nastupiti u kvalifikacijama »big aira«.


Dan kasnije održat će se nadmetanje za olimpijska odličja na borilištu koje se zove Big Air Shougang, a ime je dobilo po nekadašnjoj čeličani, zatvorenoj uoči Olimpijskih igara 2008. godine.


– Stigli smo kao prvi dio hrvatske delegacije. Sletjeli smo u 9.30 sati ujutro po lokalnom vremenu u zračnu luku u Peking, dok smo se u 16 sati smjestili u Olimpijskom selu nakon što smo prošli sve sigurnosne provjere, ovjerili akreditacije i odradili neizbježna PCR testiranja. U zrakoplovu i u zračnoj luci. Svi djelatnici odjeveni su kao na COVID-odjelima, s vizirima, u odijelima, maskama preko očiju, što izgleda čudno i malo nehumano – kaže Lea Jugovac.


Testiranja




Za ulazak u Kinu trebalo je dobiti zeleno svjetlo na PCR testu. S obzirom na broj sportaša, treba mogućnost zaraze smanjiti na najmanju moguću mjeru.


– Pričekali smo sat-dva dok nam nije raspodijeljena prtljaga. Naime, doletjeli smo čarterom, svi putnici bili su sportaši i prateće osoblje, a trebalo je sve raspodijeliti na tri olimpijska sela. Kada je to riješeno, krenuli smo autobusima prema Olimpijskom selu. Do našeg je bilo tri sata vožnje.


Olimpijsko selo u Zhangjiakouu, gdje je smještena Riječanka, ima kapacitet 2.640 mjesta i poslije Igara bit će pretvoreno u poslovni centar. Zhangjiakou je inače skijaški centar.


– Dočekala nas je jedna gospođa, koja je imala ključeve naših soba i koja nam je pokazala sve u Olimpijskom selu. Riječ je o Kineskinji iz ovoga kraja, ali ono što nas je iznenadilo je da je s nama komunicirala na hrvatskom jeziku. Za neke kompliciranije stvari razgovarali smo i na engleskom jeziku, ali iznenadilo nas je što je naučila govoriti hrvatski i time smo bili počašćeni s obzirom na to da je ona potrošila vjerojatno puno vremena da bi naučila osnove našeg jezika.


Rekla bih da je to bilo više od osnove jer su u pitanju bile pune rečenice. Pokazala nam je selo, ali bilo je jako, jako hladno. Zapravo, bježali smo unutra, željeli smo se što prije smjestiti. U selu je desetak velikih apartmanskih kuća, u kojima su sobe za sportaše i prateće osoblje. Neke veće reprezentacije, poput primjerice Finske i Kine, čak i Slovenija, imaju kuću za sebe. Od Hrvata smo u selu samo moj trener Darko Bilen i ja, nordijci dolaze za koji dan. Zauzet ćemo nekoliko soba, pola kata.


Soba riječke sportašice


Dva parka


Prehrana je izvan apartmanskih kuća, u golemom šatoru.


– Izbor je velik, a napravljen je po sistemu samoposluge. U selu je trgovina, banka, čak i frizerski salon i slične stvari koje bi mogle zatrebati sportašima.


Lea će danas pogledati Genting Snow Park, podijeljen u dva dijela. Park A će ugostiti natjecanja u slobodnom skijanju, Park B će biti domaćin snowboardu. U oba parka postoji šest staza.


– Danas imamo ogled staze koji će trajati sat vremena, tada ćemo znati kako sve to izgleda. Naravno, čeka nas i novo PCR testiranje. Odrađuje se svakog dana u jednoj maloj prostoriji pored restorana i to ćemo morati obaviti prije doručka. Sada je najvažnije ostati negativan tijekom cijelog boravka u Kini – poručila je Lea Jugovac.