Olimpijske igre

Stockholm podržao kandidaturu Švedske za ZOI: “Uvjeti su bolji nego ikad”

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Stockholm bi predstavljao glavno mjesto održavanja Zimskih igara 2030., ali druga mjesta u središtu zemlje, uključujući Falun, Are i Ostersund, također bi bila mjesta gdje bi se održavala natjecanja



STOCKHOLM Grad Stockholm u utorak je podržao kandidaturu Švedske za Zimske olimpijske igre 2030., pri čemu se očekuje da će glavni grad Švedske biti glavno mjesto održavanja natjecanja.


“Gradsko vijeće podržava inicijativu za švedsku kandidaturu za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2030.”, stoji u priopćenju grada.


Švedska vlada dala je 12. studenoga zeleno svjetlo Švedskom olimpijskom odboru da nastavi s kandidaturom, rekavši da je spremna “ispitati uvjete za pružanje državnih jamstava potrebnih za kandidaturu”.




Kao dio ovog dosjea, Stockholm bi predstavljao glavno mjesto održavanja Zimskih igara 2030., ali druga mjesta u središtu zemlje, uključujući Falun, Are i Ostersund, također bi bila mjesta gdje bi se održavala natjecanja.


“Pružanjem općinskog jamstva, naša poruka je da se događaj može izvesti na održiv način na klimatskoj, gospodarskoj i društvenoj razini”, rekla je Karin Wanngård, gradonačelnica grada Stockholma.


Švedski olimpijski odbor pozdravio je podršku švedskog grada.


“Sportski pokret je ujedinjen iza ove ponude. Budući da namjeravamo koristiti postojeće prostore i znanje organizatora, uvjeti su bolji nego ikad”, rekla je Anna Iwarsson, vršiteljica dužnosti predsjednika Švedske sportske konfederacije.


Švedska je već organizirala Ljetne olimpijske igre 1912. godine, ali ovo bi bile njezine prve Zimske igre.


Dok se konačna odluka Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) očekuje 2024. godine, još dvije zemlje ozbiljni su kandidati za domaćina Olimpijskih igara 2030.- Švicarska i Francuska.


Prva selekcija između kandidata obavit će se prilikom zasjednja Izvršnog odbora MOO-a koji će se održati u Parizu od 28. studenog do 1. prosinca i koji će odlučiti s kojim kandidatima će ući u fazu dijaloga.