Već treće odličje

Riječanka Lea Vukoja iz Finske se vraća s titulom europske mlađeseniorke prvakinje u karateu: “Ova medalja mi je i najdraža”

Ivana Vaupotić

Lea Vukoja s trenerom Alenom Zamlićem

Lea Vukoja s trenerom Alenom Zamlićem

Zadovoljna sam svojim mečevima, najviše sam se mučila u drugome kolu s domaćom predstavnicom, koju sam na kraju pobijedila. To ne bih mogla napraviti bez mojeg trenera Alena Zamlića – dodala je Lea Vukoja



RIJEKA Lea Vukoja osvojila je titulu europske mlađeseniorske prvakinje u karateu u kategoriji do 68 kilograma posljednjega dana Europskoga prvenstva za kadete, juniore i mlađe seniore, čiji je domaćin bio Tampere, dok se Mia Greta Zorko okitila srebrom u kategoriji preko 68 kilograma.


Prije godinu dana u Budimpešti stala je na treću stepenicu pobjedničkog postolja, Lea Vukoja jučer je za najveći uspjeh u karijeri i titulu europske prvakinje u finalu pobijedila Francuskinju Natanaele Flamand 9:5, dok je u polufinalu bila uspješnija od Belgijke Nesrine Bougrine 5:1.


– Ovo je moja treća, ali i najdraža europska medalja. Još sam uvijek pod dojmom, ovaj je uspjeh velika motivacija za dalje – rekla je Lea Vukoja, Riječanka u redovima splitskog Sokola, koja je nastup u kategoriji do 68 kilograma u Tampereu otvorila u drugome kolu pobjedom protiv Azerbajdžanke Zahre Alikrdiyeve 8:0, nakon čega je u četvrtfinalu svladala Finkinju Elinu Lehtonen 2:0.




– Zadovoljna sam svojim mečevima, najviše sam se mučila u drugome kolu s domaćom predstavnicom, koju sam na kraju pobijedila. To ne bih mogla napraviti bez mojeg trenera Alena Zamlića – dodala je Lea Vukoja, koja je pozornost na sebe skrenula još prije četiri godine kada je osvojila europsko kadetsko zlato u Sofiji. Da će ovo biti njezina sezona za pamćenje, dala je nagovijestiti na Europskom seniorskom prvenstvu u svibnju na kojem je Hrvatskoj donijela odlučujući bod u borbi za ekipnu broncu. Hrvatsku ekipu u Poreču činila je i Mia Greta Zorko, koja je u Tampereu u finalu kategorije preko 68 kilograma poražena od Crnogorke Milene Jovanović 2:3.


Renato Rešetar prošle je godine u Budimpešti osvojio broncu u kategoriji do 84 kilograma, jučer se u Tampereu morao zadovoljiti petim mjestom nakon što je u repasažu za broncu poražen od Irca Christophera Mc Creana 1:5. Karatist Zameta natjecanje je otvorio pobjedom protiv Cipranina Michalisa Anhanasioua 7:0, potom je zahvaljujući sudačkom preglasavanju svladao Francuza Davida Marquesa Goncalvesa (3:3), nakon čega je bio uspješniji od Čeha Jachyma Tinavskog 6:2, a onda je u polufinalu uslijedio poraz od Francuza Raybaka Abdesselema 2:3.


Aleksandar Kalabić na sedmom je mjestu završio nadmetanje u kategoriji preko 84 kilograma nakon što je u prvoj borbi repasaža poražen od Danca Frederika Godthjaelipa Petersena 3:4. Laura Fučik, prošlogodišnja osvajačica bronce u kategoriji do 61 kilograma, poražena je u drugom kolu od Dankinje Sarah Lundquist Aakermann 2:3, jednako kao i Stella Polonijo, koju je u kategoriji do 50 kilograma zaustavila Njemica Seden Bugur (0:4).