Lea Vukoja

Karatistica Championa osvojila je ekipnu broncu na SP-u: “Još uvijek sam bez teksta, bronca je stvarno velika stvar”

Ivana Vaupotić

Lea Vukoja/Foto HRVATSKI KARATE SAVEZ/FACEBOOK

Lea Vukoja/Foto HRVATSKI KARATE SAVEZ/FACEBOOK

Prije smo govorili da smo mlada ekipa, ali sada smo se stvarno uhodale i odlično funkcioniramo. Uvijek sam mislila da za svjetsku medalju ipak treba malo iskustva i godina, ali jako sam ponosna na nas - kaže Vukoja



RIJEKA Lea Vukoja, karatistica Championa, posljednjih dana puca od ponosa. I za to ima i više nego dobar razlog. Naime, 21-godišnja Riječanka dio je hrvatske karate reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti osvojila brončano odličje u ekipnom dijelu natjecanja pobijedivši Mađarsku 2:0. Prvo je to ekipno odličje nakon Svjetskoga prvenstva u Parizu 2012. godine na kojem su hrvatske karatistice osvojile srebro nakon poraza od Francuskinja u finalu.


– Još uvijek sam bez teksta, stvarno sam presretna. Svi mi se čude i govore da je to bilo za očekivati, ali svjetska bronca je stvarno velika stvar. Ne mogu reći da nisam očekivala da ćemo biti dobre budući da smo na zadnja tri EP-a osvajale odličja, ali ovo je ipak svjetsko prvenstvo. Prije smo govorili da smo mlada ekipa, ali sada smo se nakon tri godine stvarno uhodale i odlično funkcioniramo. Uvijek sam mislila da za svjetsku medalju ipak treba malo iskustva i godina, ali jako sam ponosna na sve nas – kaže Lea Vukoja, važna karika hrvatske reprezentacije, s kojom je osvojila europsko zlato, srebro i broncu. Svoju je kvalitetu dokazala i u Budimpešti u kojoj je osvajala važne bodove na putu do svjetske bronce.


Težak ždrijeb


– Ovo je bila prilika koju smo morale iskoristiti. Iako nas ždrijeb nije mazio jer smo imale dosta jake protivnice. Naš moto je bio da idemo meč po meč, a onda smo počele nizati pobjede i tek kada smo došle do polufinala, a onda i do borbe za broncu, nekako sam postala svjesna koliko smo daleko dogurale. I znala sam da nema šanse da propustimo takvu priliku i osvojimo medalju. Ispalo je i bolje nego što sam očekivala – dodala je 21- godišnja članica Championa, koja je u borbi protiv Turske dobila udarac u glavu zbog kojeg je morala potražiti liječničku pomoć.




– Turkinje se vole tući, to svi znamo, a ja sam u meč ušla bez ikakvog pritiska, rekla sam da ću dati sve od sebe pa kako ispadne jer sam za protivnicu imala curu koja je osvajala medalje u pojedinačnoj konkurenciji na europskom prvenstvu. Vodila sam 3:2, a onda sam dobila jako dobar udarac u glavu. Zavtjelo mi se u glavi, mislila sam da mi je slomljen nos i zatražila sam pomoć liječnika. Sve je to trajalo desetak minuta, nos mi je krvario, vrtjelo mi se u glavi, a do kraja meča je ostala minuta. Napravila sam još dva boda i pobijedila 5:2 – nastavila je Lea Vukoja, kojoj je teško pao poraz od Španjolske u polufinalu, koja je u finalu pobijedila Japan.


– Trebala sam raditi treću ploču, ali cure su izgubile prva dva meča i sve je bilo riješeno. Turkinje i Španjolke su nam definitivno bile najjače protivnice na ovome prvenstvu. Poslije polufinala mi je bilo stvarno jako teško, baš sam bila potonula jer smo bile tako blizu finala, iako je činjenica da su Španjolke u ovome trenutku bile bolje. No, to ne znači da su nepobjedive, mislim da ih, ako se malo bolje posložimo, idući put možemo dobiti. I tada sam sama sebi rekla da za broncu moramo dati sve od sebe jer nema goreg nego izgubiti u polufinalu i onda još ostati bez medalje.


Podrška s tribina


U borbi za treće mjesto hrvatske su karatistice pobijedile Mađarsku, koja je imala veliku podršku s tribina.


– Bilo ih je puno, ali su bili nadglasani od naših navijača. To nam je puno značilo, Budimpešta nije daleko pa smo imale stvarno veliku podršku. Na meč protiv Mađarske došli su i moji roditelji, dečko… – kaže Lea s kojom su hrvatske boje u ekipnom dijelu natjecanja, kao i protekle tri godine, branile Lucija Lesjak i Sadea Bećirović, uz jednu promjenu. U ekipi nije bilo Mije Grete Zorko, koja je svjetsku smotru morala propustiti zbog operacije prednjih križnih ligamenata pa je umjesto nje uskočila Nikolina Golomboš.


– Mia Greta je pokazala koliko nam znači u reprezentaciji, ona je naša važna karika i svima nam je nedostajala. No, bila je s nama u Budimpešti, bila nam je velika moralna podrška od prvog do zadnjeg dana i to nam je svima jako puno značilo. Vjerujem da će biti spremna za iduće veliko natjecanje koje nas čeka, a to je Europsko prvenstvo u Zadru u svibnju iduće godine, na kojem ćemo ići po još jedno odličje. Na zadnja tri europska prvenstva osvojile smo medalju. Vjerujem u nas, još jednom smo dokazale da smo u europskom i svjetskom vrhu – zaključila je Lea Vukoja.