EP u karateu

Riječanka Lea Vukoja važna je karika ekipe na EP-u: “Ambicije su uvijek iste, idemo obraniti naslov”

Ivana Vaupotić

Lucia Battaia, Boran Berak i Lea Vukoja/A. KRIŽANEC

Lucia Battaia, Boran Berak i Lea Vukoja/A. KRIŽANEC

Lea Vukoja, Mia Greta Zorko, Sadea Bećirović i Lucija Lesjak prošle su godine osvojile europsko zlato unatoč činjenici da su bile najmlađa ekipa na prvenstvu



RIJEKA  Lea Vukoja jedna je od četiriju riječkih uzdanica na Europskom prvenstvu u karateu, što danas počinje u španjolskoj Guadalajari. Karatistica Championa važna je karika hrvatske ženske ekipe koja se s posljednje dvije smotre Staroga kontinenta vratila s odličjima oko vrata. Prije dvije godine u Poreču upravo je 21-godišnja Riječanka hrvatskoj ekipi osigurala broncu, prošle je godine zajedno s Mijom Gretom Zorko, Sadeom Bećirović i Lucijom Lesjak osvojila europsko zlato.


– Naravno da su očekivanja od ekipe uvijek velika. I trebaju biti budući da smo prošle godine osvojile zlato. Naše ambicije su uvijek iste – medalja. Idemo obraniti naslov – rekla je Lea Vukoja, koja je itekako svjesna pritiska koji nosi obrana titule europskih prvakinja.


Kvalitetan rad


– Ne osjećamo preveliki pritisak, opušteno čekamo početak natjecanja. Odradile smo dobre pripreme, iza nas su sparinzi s reprezentacijama Slovenije i Srbije. Stvarno smo kvalitetno i dobro radile i vjerujem da će nam se trud vratiti. Svima nama je ekipa nešto posebno, poseban je osjećaj raditi za ekipu, svakoj od nas predstavlja čast i zadovoljstvo braniti hrvatske boje na tako velikom natjecanju. Tako da idemo opušteno i bez pritiska pa što bude. Sigurno da će puno toga ovisiti o ždrijebu i tome koga će nam dodijeliti za protivnice, ali mi smo spremne.




Lea Vukoja, Mia Greta Zorko, Sadea Bećirović i Lucija Lesjak prošle su godine osvojile europsko zlato unatoč činjenici da su bile najmlađa ekipa na prvenstvu. Prije dvije godine u Poreču prosjek im je popravila Ana Lenard, koja je ubrzo nakon porečkog uspjeha završila karijeru.


– I sada smo najmlađe, ali smo definitivno iskusnije nego prošle godine. Što znači da može jedino biti bolje. Niti cure niti ja ne sumnjamo u to. Jako dobro funkcioniramo zajedno, znamo kome koje borkinje više pašu, dobro smo se uhodale i dobro funkcioniramo kao ekipa. Dosta smo mlađe od ostalih cura, ali to nimalo ne umanjuje našu kvalitetu – nastavila je Lea, koja se ne opterećuje konkurencijom.


Prognoze


– Inače je kod ekipa teško dati neke prognoze jer su ekipe mahom sastavljene tako da su borci koji inače odskaču u manjini. Svaka ekipa najčešće ima dva borca koja odskaču, ostali su prosjek, to je lijepo raspoređeno i tu nikad ne znaš tko može iznenaditi. Tu su uvijek Italija, Francuska i Slovačka, uvijek kvalitetne cure koje su uvijek u vrhu, osvajaju ili su u borbi za medalju – kaže 21-godišnja Riječanka, koja je od rujna članica Championa.


– Sada sam i službeno u Rijeci. Jako sam zadovoljna, sve odlično funkcionira, imamo odlične trenere, u klubu vlada dobra atmosfera, a ima i jako puno sparing partnera – zaključila je Lea Vukoja.


Hassani, Berak i Battaia riječke nade

Hrvatske boje u Guadalajari branit će četvero karatista riječkih klubova, osim Lee Vukoja, koja će nastupiti samo u ekipnom dijelu, tu su karatisti TAD-a Alessandra Hasani (do 55 kg) i Boran Berak (do 67 kg) te Lucia Battaia (Champion, do 61 kg). Osim ženske ekipe, europsko zlato branit će i Anđelo Kvesić u kategoriji preko 84 kilograma, a puno se očekuje i od još uvijek aktualnog europskog viceprvaka Enesa Garibovića (do 84 kg).


– Hrvatska reprezentacija uvijek ima jako kvalitetne borce. Ne želim nikome stvarati pritisak, ali mislim da u svakoj kategoriji imamo boraca koji su potencijalni kandidati za medalju – poručila je Lea Vukoja.