Zlatan Car

Predsjednik ŽNK Rijeka nakon ispadanja iz lige: “Nikome nije jasno kako smo uopće opstali”

Katarina Blažević

Zlatan Car/Foto M. GRACIN

Zlatan Car/Foto M. GRACIN

Cilj nam je fokusirati se na mlađe kategorije jer je dugoročno to dobar put, iako kratkoročno može izazvati situaciju kao što smo imali sada sa seniorkama - kaže Car



RIJEKA Nogometašice Rijeke u protekle su se četiri godine na čelu s predsjednikom Zlatanom Carom iz drugoligaškog društva vratile u Prvu HNLŽ, da bi nakon dvije godine ponovo ispale u niži rang. Skroman broj igračica u seniorskoj ekipi učinio je svoje, prošlog ljeta klub se našao u teškoj situaciji kada je ekipu napustilo čak devet igračica, redom one najiskusnije, ali i talentirane mlade reprezentativke.


Klub je doveo nekoliko pojačanja, među njima i Japanku Ayuri Terawaki, ali trener Robert Krznarić svejedno je na raspolaganju uglavnom imao tek 12 do 14 igračica. S druge strane, kadetska i pionirska ekipa Rijeke ostale su u najvišem rangu natjecanja, zbog čega u klubu ipak nisu nezadovoljni sezonom.


– Često nismo imali sreće pa smo gubili utakmice u 88. minuti ili slično i to nas je dovelo u situaciju u kojoj smo se našli. Bilo je i dosta ozljeda te smo jednostavno imali suženi kadar. Nogomet se kod nas promatra samo kroz seniorski kadar, ali objektivno rečeno, mi kao klub pokušavamo posložiti stvari da imamo mlađe kategorije i da smo u njima relativno uspješni.




Kadetkinje i pionirke Splita su ispale iz Prve lige, dok su njihove seniorke osvojile Kup. Mi smo pak normalno odradili sezonu s mlađim kategorijama, tako da smo zadovoljnim tim dijelom. Kadetkinje i pionirke planiramo i pojačati iduće sezone jer nam dolaze djevojčice koje više ne mogu igrati u lokalnim muškim klubovima – objašnjava predsjednik Ženskog nogometnog kluba Rijeka Zlatan Car.


Financije


U četiri godine mandata Car je imao lijepih trenutaka, poput promocije u najviši rang te odlične sezone 2021./2022., kada su Riječanke igrale u Ligi za prvaka te završile na četvrtoj poziciji. Ipak, to je zasjenio odlazak velikoga dijela ekipe prošlog ljeta, što je i rezultiralo nedavnim ispadanjem iz lige.


– Dogodilo se da su otišle određene igračice koje su završile karijeru, a onda se ponovo pokrenuo i seniorski ženski pogon u Istri te se dio igračica vratio ondje. Također, imali smo situaciju da su postojali određeni interesi da se klub uništi prošlog ljeta. S obzirom na tu cijelu situaciju, nama je često tijekom sezone bilo rečeno da nikome nije jasno kako smo uopće opstali s obzirom na sve.


Trud trenera, Uprave i roditelja igračica je ipak prevladao, ali nažalost, nismo imali sreće sa seniorkama. Bez pomoći roditelja, ja kao predsjednik i svi članovi Uprave ne bismo mogli normalno funkcionirati i na tome im mogu zahvaliti.


Predsjednik Rijeke ipak naglašava da velika promjena u ekipi nije bila jedini bitan faktor, već i dobro poznate financije.


– Činjenično stanje jest takvo da popularnost ženskog nogometa u Rijeci nije na istoj razini kao što je u Splitu ili Zagrebu, ne samo po zainteresiranosti djevojaka, već i po elementima poput financiranja. Naravno, Grad Rijeka nam pomaže kroz određene programe, kao što pomaže i drugima, na čemu mogu biti samo zahvalan. Ali moramo razumjeti da je Rijeka amaterski klub te da svi, osim trenera, radimo bez ikakve naknade. To su velike razlike u odnosu na neke profesionalne klubove, poput Splita, Osijeka, djelomično i Dinama…


U usporedbi sa svim prvoligaškim klubovima prošle sezone, mi imamo najmanji budžet i pored svega toga smo uspjeli odraditi utakmice i druge aktivnosti koje se očekuju od prvoligaškog kluba.


Kandidatura


S obzirom na to da Caru za mjesec dana završava mandat, pitanje je hoće li se ponovo kandidirati ili na Kantridi razmišljaju o promjeni.


– U klub sam došao prije četiri godine jer sam bio zamoljen da dođem. Kada podvučemo crtu za ovu sezonu, napravit ćemo konzultacije i s roditeljima i svima koji imaju želju da Rijeka opstane i da od kluba nešto bude. Donijet će se odluka tko će se kandidirati, hoću li to opet biti ja ili i netko drugi.


Prvi cilj bit će povratak Rijeke u društvo najboljih osam ekipa.


– Naše igračice sigurno ostaju, što je jako bitno, a ta smjena koja se dogodila prošle godine sada se neće dogoditi, tako da nam je definitivno cilj vratiti se u Prvu ligu. Ženski nogomet u Hrvatskoj je još uvijek ako ne u povojima, onda jako blizu toga. Temeljem toga je jako bitno imati sve kategorije da bi djevojčice imale neku opciju kada dođu na seniorsku razinu te je bitno imati kontinuitet. Cilj nam je, kao i dosad, fokusirati se na mlađe kategorije jer je dugoročno to dobar put, iako kratkoročno može izazvati situaciju kao što smo imali sada sa seniorkama – zaključio je Zlatan Car.