Samir Barać

Predsjednik Primorja Erste Bank: “Ovo je sezona iznad svih očekivanja”

Igor Duvnjak

LOV NA TREĆE MJESTO U PRVENSTVU NIJE ZAVRŠEN - Momčad Primorja Erste Bank/Foto V. KARUZA

LOV NA TREĆE MJESTO U PRVENSTVU NIJE ZAVRŠEN - Momčad Primorja Erste Bank/Foto V. KARUZA

Dečki znaju da treba okončati sezonu, idemo u goste Mladosti. Imamo taj poraz u Rijeci, ali ništa mi ne može pokvati dojam koji su momci ostvarili. Ono što je pokazala ova naša igračka mladost predivna je stvar - kaže Barać



RIJEKA Krovna organizacija riječkog vaterpola, uprava Primorja Erste Bank, još je pod dojmom pravog sportskog potresa na Kantridi, netom okončanog Final Foura Euro kupa u kojem su mladi Primorjaši ostvarili uspjeh za pamćenje i prepričavanje, okončan drugim mjestom u visokom razredu, među tolikim uglednim klubovima.


– To je veličanstveno – razdragan je predsjednik Primorja Erste Bank Samir Barać, najtrofejniji riječki sportaš. U voljenom sportu osvojio je sve što se može, sada je na čelu kluba uz niz bivših asova, prijatelja i suigrača kao što su dopredsjednik Damir Glavan i član vodstva Željko Šimac, svi stoje iza momčadi i trenera ove riječke uspješnice Igora Hinića. I njegov stav govori kako istinske veličine odlikuje skromnost. U ovom slučaju, kao što trener ističe zasluge svih struktura kluba, tako predsjednik priča o »neposrednim proizvođačima«.


– Ta pozitiva, ono što je pokazala ova naša igračka mladost na čelu sa stručnim stožerom, predivna je stvar. Meni je najviše na svijetu drago zbog njih. Oni apsolutno moraju biti u prvom planu. Njihova posvećenost sportu, rad i trud su srećom došli do izražaja.




Obimni »prebačaj norme«, odavno je oznaka za ovosezonski europski učinak Primorja EB, nastavljen je na Final Fouru gdje je Riječane tek u finalu zaustavio Jug AO.


Pljesak s tribina


– Ništa, pa ni taj naš poraz od Juga AO u finalu ne može umanjiti dojam o ovom našem dosegu, o vrijednosti rezultata koji su napravili i sada i u cjelokupnoj sezoni u Europi. Nikakva stvar mi ne može umanjiti, a kamoli pokvariti te ugodne osjećaje jer dečki su apsolutno zaslužili sve pohvale, skidam im kapu. Uz to kao bivšeg sportaša, a sada dužnosnika, najviše me raduje i što je riječka publika prepoznala važnost ovog trenutka. Došla nas je ispratiti, podržati dečke skupa s Armadom na ovom velikom turniru.


Proteklog vikenda dekor je bio dostojan ovakve priredbe, toliki znatiželjnici nisu bili samo gledatelji, već itekako temperamentni navijači, podrška Primorjašima s nakrcanih tribina nije jenjala do samoga kraja, a onda su pljesak i skandiranje nagrađivali kapetana Tina Brubnjaka i društvo. Dugo već nije bilo ovakve atmosfere na bazenu Kantrida.


– U ovom se slučaju taj veliki sportski izazov koji je bio pred igračima prenio na tribine, na navijače. Polufinale sa Spandauom je bilo predivno, kako tada, tako i u finalu, bez obzira na kretanje rezultata svi su se sjedinili u velikoj podršci. Atmosfera je bila pozitivna, prekrasna. Na koncu konaca, sve je govorilo ono navijanje, Armada je u svom stilu dala svoj obol. Ljudi su došli puni pozitivne energije. Ovo mi nije bila neka uobičajena sportska predstava, ovo je imalo jednu dimenziju više. Naravno da važnost natjecanja koje se odvijalo ima svoju težinu, ali u ovom slučaju i ta podrška s tribina bila je fenomenalna.


Iskustvo se ne može kupiti

– Čestitamo pobjedniku Jugu AO, vidjelo se da je bio bolji te večeri. Za naše mlade igrače je jako bitno da su igrali nasuprot olimpijskim pobjednicim, a i prvacima svijeta, europskim prvacima, uz to Jug AO ima tradiciju osvajanja trofeja. Ali bitno je istaknuti kako se iskustvo ne može kupiti te je već pozitivno i hvale vrijedno da su naši dečki osjetili atmosferu u kojoj se igraju ovakve utakmice. Takva utakmica za dalje može biti veći motiv nego kada se pobijedi. To je bila sjajna stvar kroz koju oni moraju proći, iskustvo se ne može kupiti, mora se stjecati.

Roj utakmica


Igrači su veličanstvenom pobjedom s Vouliagmenijem u uzvratu četvrtfinala pred sebe stavili novi, još veći izazov, postavili su ga i pred upravu koja se ekspresno kandidirala za organizaciju tako zahtjevnog događa i u toj utrci s vremenom ga i sjajno organizirala.


– Sad kada je sve prošlo, nakon ta dva uzbudljiva tjedna, moram zahvaliti Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, svim većim i manjim gospodarstvenicima, kao i svim drugima ljudima koji su prepoznali važnost trenutka. Reagirali su na apsolutno najbolji mogući način da se ovo sve dogodi jer ne zaboravimo da ova organizacija turnira jako puno košta. S druge strane je i jako zahtjevna na samom organizacijskom planu jer smo i uokvireni u određena pravila LEN-a. Sama podrška je bila fenomenalna, svi su prepoznali važnost događanja, to se onda prenijelo i na tribine. No, i kada sam bio igrač, nisam volio da se važnost i organizatora i vodstva klubova previše ističe. Stavio bi ih na stranu jer to je ono što mi moramo napraviti je mi smo samo servis. Uvijek u prvi plan stavljam igrače i stručni stožer, oni su iznijeli nevjerojatan dio ovog tereta.


Iza Primorjaša je od rujna toliko velik roj velikih utakmica, uspješno odrađenih daleko iznad svih očekivanja. Preostaje im još rasplet u borbi za treće mjesto u Hrvatskoj. U nedjelju gostuju kod Mladosti koja je dobila prvu utakmicu na Kantridi.


– Kada planiramo sezonu, uvijek pokušavamo biti što realniji na čelu s trenerom Igorom Hinićem, koji je imao viziju ove momčadi, slaganja ekipe. Sezoni se uvijek prilazi dosta oprezno, uvažavajući kvalitetu svih konkurentskih momčadi. Dobro, imali smo jako puno sreće u ždrijebu, ali rezultati su sjajni. Prije starta smo govorili »joj, samo da ostanemo kvalitetni, kompaktni, konkurentni«. Međutim, sve ovo što sam rekao pretvorilo se u jednu nevjerojatnu sezonu. Osim na europskom planu, tako je i u Regionalnoj ligi u kojoj smo kao novaci osigurali ostanak puno prije nego što smo očekivali. Sve skupa je iznad svih očekivanja, ali dečki znaju da treba okončati sezonu, idemo u goste Mladosti. Imamo taj poraz u Rijeci, ali ništa mi ne može pokvati dojam koji su momci ostvarili kroz cijelu sezonu, mislim da to mišljenje dijele i svi članovi uprave.


Želimo biti još bolji

Ambiciozni, kao što su to bili u igračkim danima, čelnici kluba su to sada i kao dužnosnici.


– Definitivno da nam je potrebna financijska pomoć. Erste Bank je naša prva ruka, bez njih ne bismo mogli funkionirati, ali za nešto više trebamo još jednu ruku. Pomažu nam Grad Rijeka, HVS, ali za stepenice više trebamo još pomoći jer organizacijski i igrački moramo rasti želimo li biti konkurentni kao ove sezone. Ovaj Final Four je dokazao da smo dosegli nešto, mi želimo i više, ali za to jako trebamo podršku. Za to je potrebno i više novaca.


Nije više tajna da Mladost želi na stare staze uspjeha i planira se adekvatno pojačati, da splitski Jadran više neće biti tako jak kao sada, dok o Jugu AO ne treba previše trošiti riječi, Gospari su već poslovično članovi elitnog društva. Primorje EB bi željelo biti dio ove »velike četvorke«, to je uostalom i u interesu razvoja samog hrvatskog vaterpola. Na Kantridi se nadaju da će im u pomoć priteći i sponzori i sam HVS kako bi nastavili usponom kojim su krenuli.