Saša Matijaš

Predsjednik Orijenta 1919 nakon kvalifikacija: “Svima smo pokazali da možemo igrati Prvu ligu”

Ivan Volarić

Saša Matijaš u loži stadiona Aldo Drosina/Foto R. BRMALJ

Saša Matijaš u loži stadiona Aldo Drosina/Foto R. BRMALJ

Drago mi je da su svi koji su tvrdili da je prevelika razlika između nas i Prve HNL uvidjeli da nisu bili u pravu. Prvu HNL nismo prokockali u kvalifikacijama, već u prvenstvu na nekim utakmicama u kojima smo prosuli bodove - kaže Matijaš



RIJEKA Čudna slika vidjela se se u podnožju glavne tribine stadiona Aldo Drosina nakon uzvratne kvalifikacijske utakmice za popunu Prve HNL. Iako su izborili ostanak u prvoligaškom društvu, igrači Istre 1961 bili su utučeni, pognutih glava izlazili iz svlačionice.


Orijentova delegacija, treneri i igrači su pak primali čestitke za hrabru utakmicu i minimalnu pobjedu, iako unatoč tome nisu uspjeli napraviti prvoligaški iskorak. Predsjednik Saša Matijaš i njegovi suradnici nakon jako dobre partije na Aldo Drosini imaju za čim žaliti.


– Naravno da ostaje žal, u prvom redu za prvom utakmicom – započeo je Matijaš. – Znamo što se sve dogodilo. Drago mi je da su svi oni koji su tvrdili da je prevelika razlika između nas i Prve HNL nakon ove utakmice uvidjeli da nisu bili u pravu. U uzvratu smo nastupili bez sedmorice igrača, od čega su četvorica ili petorica u prvih 11, a dvojica su iz jedne linije.




S puno muka smo nastupili u Puli, na klupi su bili gotovo sve juniori, međutim, unatoč svemu tome odigrali smo jako dobru partiju i na kraju je malo nedostajalo da nadoknadimo zaostatak iz prve utakmice. Da smo zabili gol u prvim minutama, odnosno da smo iskoristili jednu od prve dvije prilike, vjerojatno bi se utakmica počela odvijati na potpuno drugačiji način. Na kraju i kod vodstva 1:0 smo imali dvije prilike, pogodili smo i vratnicu.


Nisam bio depresivan nakon poraza na Kantridi, niti sam sada euforičan, već jednostavno pokušavam na sve ovo gledati realno. Dakle, mi Prvu HNL nismo prokockali u ovim kvalifikacijama, već u prvenstvu, na nekim utakmicama u kojima smo prosuli bodove.


Jedini smo dvaput dobili prvaka Šibenika i da smo u nekim drugim utakmicama bili koncentriraniji ovih kvalifikacija, što se nas tiče, ne bi ni bilo. Ovom utakmicom smo svima pokazali da itekako možemo igrati Prvu HNL i da je ona vizija koju imamo od početka ispravna.


Bez alibija


Velik i nenadoknadivi hendikep za Vašu momčad pokazala se činjenica da ste gotovo pet mjeseci bili bez službenih utakmica?


– U svim našim istupima u javnost mi se nismo žalili i u tome tražili alibi. Naravno da su sve to veliki nedostaci, uostalom, nedostajalo nam je u obje utakmice dosta igrača, međutim, priliku su dobili drugi i pokazali da se na njih možemo osloniti. Svi su odigrali fantastičnu utakmicu. Nakon svega nemamo za čim žaliti.


Rekli ste da će ove dvije utakmice biti test za cijeli klub. Što nedostaje Orijentu 1919 za dodatni iskorak?


– Nakon ovakve utakmice rekao bih – ništa! Imamo sve, a sada ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati u idućih nekoliko dana. Ovaj prijelazni rok je specifičan, bit će teško, ali ne trebamo kukati. Mi smo stvarno najviše oštećeni situacijom koja je bila. Ne vjerujem da će biti pomama za igračima iz donjeg doma Prve HNL.


Za vaše igrače bi s obzirom na ovako dobre igre mogao vladati interes?


– Moguće, ali 70 posto ekipe ima čvrste ugovore.


Puno smo naučili


Što je s onima koji nemaju, poput Iličića, Monjca…?


– Neki igrači mogu otići nakon kvalifikacija. Sjest ćemo i razgovarati. Ne možemo i nećemo nikoga zaustavljati. Vodimo razgovore i s nekim drugim igračima. Sve će i nadalje ostati u financijskom okvirima kojima raspolažemo. Neće biti nikakvog odstupanja od takve naše politike. Ništa, idemo sada u Drugu HNL potući se i onda pokušati nadolazeće sezone osvojiti prvenstvo.


Ni Gorica nije uspjela iz prve ući u Prvu HNL, kao ni Šibenik i Varaždin. Znamo da će biti teško, da ćemo biti velika lovina. Nadolazeća sezona bit će puno teža nego prošla jer će svi htjeti pobijediti momčad koja je igrala kvalifikacije za Prvu HNL. Međutim, sve su to izazovi s kojima se moramo nositi i mi ćemo se i nadalje, bez ikakvih imperativa, nositi s njima. Puno smo naučili kroz ove kvalifikacije, puno smo pametniji nakon svega.


Puno smo naučili oko ishodovanja prvoligaške licence, upoznali smo se s mnogim pravilnicima i bit će nam sigurno puno lakše za iduću sezonu. Sretan sam i ponosan na dečke, stručni stožer i sve one koji su sudjelovali u ovome.


Ovo je bila velika promocija za klub, a posebno za jedinstveni i sve prepoznatljivi projekt pokušaja stvaranja momčadi i rezultata na domaćem igračkom i trenerskom kadru?


– Cijela Hrvatska je mogla vidjeti koliko smo bili blizu. Zbog toga sam sretan i zadovoljan. Idemo dalje. Ovo je bila samo jedna stepenica. I ne bih ovo okarakterizirao kao neuspješan korak. Upravo suprotno! Ovo je za nas bila istinska odskočna daska – poručio je Matijaš.


Četiri slobodna dana

Nogometaši Orijenta 1919 su za pobjedu u Puli dobili premiju u vidu četiri slobodna dana. Trener Fausto Budicin u ponedeljak će ponovo okupiti momčad pred kojom je u subotu, 15. kolovoza, prva utakmica nove drugoligaške sezone i gostovanje kod Osijeka II.