Joao Escoval

Portugalski stoper u riječkim redovima uoči susjedskog derbija na Aldo Drosini: “Važno je da završimo bez primljenog gola”

Davor Petrović

UGODNE PULSKE USPOMENE - Joao Escoval/Foto M. LEVAK

UGODNE PULSKE USPOMENE - Joao Escoval/Foto M. LEVAK

No, jasno je da nam neće biti lako. Istra 1961 ima kvalitetnu momčad, koja je, po mom mišljenju, bolja od postignutih rezultata - napominje bivši igrač Puljana



RIJEKA Nedavna utakmica šesnaestine finala Kupa Hrvatske Rijeci je donijela pobjedu na gostovanju kod niželigaša Pitomače (7:0), a Joaou Escovalu lijepi jubilej. Naime, to je bio okrugli stoti nastup tog 24-godišnjeg Portugalca u bijelom dresu.


– Za mene je to nevjerojatan broj. Veselio sam se toj stotoj utakmici i jako sam sretan što sam to ostvario u dresu Rijeke. Nadam se da će ih biti još jako puno – kaže Escoval, koji je na Rujevicu stigao 10. siječnja 2018. godine iz Istre 1961.


Pod okriljem HT Prve lige nastupalo je četrnaest igrača iz Portugala, među kojima su bili i bivši reprezentativci Hugo Almeida, Eduardo Carvalho, Paulo Machado i Tonel.


Jeste li znali da ste u tom društvu rekorder sa 93 nastupa u HT Prvoj ligi?




– Nisam znao za taj podatak. Sada mogu reći da sam ponosan na to. Hrvatska liga je kvalitetna, a tu je bilo jako puno kvalitetnih igrača iz moje domovine.


Što najviše pamtite iz prvih sto utakmica za Rijeku?


– Debitantski nastup u Osijeku, dva osvojena Kupa, protiv Dinama u Puli i Lokomotive u Šibeniku i velike pobjede u ligi i Europi. Jasno, i gol koji sam postigao protiv Kolosa. Tih sto utakmica za mene nosi puno lijepih uspomena i rezultata koji sve nas u klubu čine ponosnima.


Osvajamo bodove


Pamtite li i loše stvari?


– Po prirodi sam pozitivna osoba, ali imam i takvih uspomena, koje se odnose na poraze ili moja slabija izdanja na terenu. Loše stvari čovjek ponekad treba zapamtiti jer one mu donose vrijedna iskustva i pomažu mu da u budućnosti bude na višoj razini. Svi mi učimo iz svojih grešaka. Srećom, u Rijeci je za mene bilo puno više lijepih uspomena.


Vaš 101. nastup bio je u Velikoj Gorici, gdje je Rijeka odigrala još jednu infarktnu utakmicu. Zbog čega momčad počinje igrati tek kada primi gol?


– Ponekad stvari ne idu onako kako ste zamislili. S jedne strane, pozitivno je to što se uspijevamo vratiti u utakmicu nakon primljenog gola jer to znači da imamo veliko samopouzdanje i karakter. Naravno, bilo bi puno bolje da od početka igramo na pravi način. Što se tiče utakmice s Goricom, u prvom poluvremenu nismo bili na željenoj razini, a zatim nam je trener u svlačionici objasnio kako moramo igrati i stigli smo do pobjede. No, kod takvih utakmica najvažnije je osvajati bodove, a mi to radimo.


Kvaliteta za trofej


Sutra vas očekuje gostovanje kod Istre 1961. Može li Rijeka tu utakmicu odigrati bez takvih stresova?


– Nadam se da će tako i biti. Igram stopera i volio bih da tu utakmicu završimo čiste mreže. Mislim da bi to bilo jako važno za nas jer smo u zadnje vrijeme uvijek primili gol, a nakon reprezentativne stanke nas očekuje derbi s Dinamom na Rujevici i dvije utakmice s Lokomotivom. No, jasno je da nam neće biti lako. Istra 1961 ima kvalitetnu momčad, koja je, po mom mišljenju, bolja od postignutih rezultata.


Budući da ste u Rijeku stigli iz Pule, bude li kod vas takve utakmice emocije?


– Tamo sam proveo samo pet mjeseci, ali to razdoblje pamtim po lijepim stvarima. Zbog toga svaka utakmica s Istrom 1961 kod mene izaziva posebne emocije. Osim toga, uvijek mi je lijepo vratiti se u Pulu i igrati na Drosini. Nakon Rijeke, Istra 1961 mi je najdraži hrvatski klub.


Na vrhu tablice izdvojila se Velika četvorka. Može li Rijeka zadržati ovaj tempo osvajanja bodova i upustiti se u bitku za naslov prvaka?


– Zašto ne? Imamo odličnu momčad i spremni smo za najviše domete. Idemo utakmicu po utakmicu, i zato nam je sada prvi cilj pobjeda u Puli. Bilo bi lijepo provesti reprezentativnu stanku na vrhu tablice. Konačni rezultat u prvenstvu ovisi samo o nama. Uvjeren sam da imamo kvalitetu za trofej, ali znam da to moramo stalno pokazivati na terenu. Optimist sam i nadam se da ćemo ove sezone nešto osvojiti – rekao je Escoval.