Teško vrijeđao

Pobjednici Super Bowla uklonili bivšeg trenera iz klupske galerije slavnih zbog rasističkih i homofobnih izjava

Hina

Jon Gruden/Foto USA Today Sports

Jon Gruden/Foto USA Today Sports

Od 2018. je vodio Oakland / Las Vegas Raiderse, no prije dva dana je podnio ostavku nakon što su objavljene njegove poruke.NEW YORK Pobjednici Super Bowla Tampa Bay Buccaneersi uklonili su bivšeg trenera Jona Grudena iz klupske galerije slavnih zbog njegovih rasističkih i homofobnih izjava iz 2010. godine koje su objavljene u The Wall Street Journalu i New York Timesu.


Gruden je sedam godina vodio Tampu, a pod njegovim vodstvom Buccaneersi su osvojili prvi naslov prvaka NFL lige (2003). Prije četiri godine je uvršten u Tampinu “Ring of Honor”, no sada je uklonjen.


Od 2018. je vodio Oakland / Las Vegas Raiderse, no prije dva dana je podnio ostavku nakon što su objavljene njegove poruke.
Otkriveno je kako je Gruden u svojim email porukama rasističkim riječima opisao čelnika Udruženja igrača Dumborissa Smitha, vrijeđao povjerenika NFL-a Rogera Goodella, kritizirao zapošljavanje žena kao sutkinja u NFL-u, te koristio razne primjedbe protiv ljudi različite seksualne orijentacije.


“Tampa Bay Buccaneersi se dugi niz godina zalažu za promjenu u područjima rasnih odnosa, ravnopravnosti spolova, raznolikosti i uključivosti,” navodi se u priopćenju.


“Iako priznajemo doprinos Jona Grudena na terenu, njegovi su postupci u suprotnosti s našim temeljnim vrijednostima kao organizacije. Stoga on više neće nastaviti biti član počasnog Ring of Honor Buccaneersa,” dodaje se.


Tijekom svoje karijere Gruden je više puta dizao prašinu svojim izjavama i bilješkama. Tražio je kazne za igrače koji su klečanjem prosvjedovali tijekom intoniranja američke himne, ismijavao komunikaciju igrača sa sucima…


Zanimljivo, Grudnove poruke su otkrivene u istrazi drugog slučaja, nedoličnog ponašanja djelatnika Washington Football Team-a, koji su tajno snimali i potom dijelili fotografije navijačica iz njihovih svlačionica, zbog čega je WFT kažnjen sa 10 milijuna dolara.