Rukomet na pijesku

Ove igračice su masno kažnjavali ako ne nose bikini, sad su im propisali “pripijene majice”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Odjeća koja je sada propisana za žene gotovo je identična onoj koju su norveške igračice nosile u srpnju, kada su bile kažnjene zbog napuštanja bikinija



Rukometašice na pijesku, koje su do sada bile prisiljene igrati u uskim gaćicama, mogu nositi kratke hlačice nakon što je Međunarodna rukometna federacija (IHF) početkom listopada promijenila propise, koji ipak zahtijevaju da hlačice budu “uže” od onih koje nose muškarci.


“Igračice moraju nositi kratke, uske kratke hlače, a za gornji dio tijela obvezna je pripijena majica ili top bez rukava”, stoji sada u propisima IHF-a, dok njihovi muški kolege mogu nositi kratke hlače “deset centimetara iznad koljena” pod uvjetom da “nisu preširoke”.


Odjeća koja je sada propisana za žene gotovo je identična onoj koju su norveške igračice nosile u srpnju, kada su bile kažnjene zbog napuštanja bikinija, koje je tada zahtijevao IHF, tijekom utakmice protiv Španjolske za brončanu medalju na Europskom prvenstvu.




Disciplinska komisija Europske rukometne federacije (EHF) kaznila je norvešku reprezentaciju s 1500 eura, što je izazvalo bijes norveških sportskih krugova i komentatora, koji su pozvali na promjenu pravila.


Pitanje odjeće godinama uzburkava krugove sporta na plaži, gdje igrači smatraju bikini ponižavajućim ili nepraktičnim. Od 2012. godine igračice odbojke na pijesku više ga ne moraju nositi.


Nastao u Italiji 1990. godine, rukomet na pijesku je još uvijek pokazni sport, za razliku od odbojke na pijesku, koja je postala olimpijski sport.


Na zadnjem EP hrvatski rukometaši na pijesku osvojili su srebro, dok je hrvatska ženska seniorska reprezentacija bila 11.