Osvrt

Vaterpolska ljubavna priča s Kantride

Igor Duvnjak

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Kao što našim vrijednim i marljivim dobrim nonicama koje još rade u vrtu brzo iznikne nova »zelenjava« čim odrežu onu izraslu, tako i ljudima koji vode Primorje EB stalno novi uspjesi niču kao one toliko spominjane gljive poslije kiše



RIJEKA Ljubav to je bila baš, love story na način naš, zadovoljno bi u sebi mogao zakantati netko od brojnih riječkih zaljubljenica i zaljubljenika u vaterpolo, sjetivši se jedne od nezaboravnih pjesama Đorđa Balaševića, radujući se pritom stalno novim pobjedama vaterpolista Primorja Erste Bank. Kao što našim vrijednim i marljivim dobrim nonicama koje još rade u vrtu brzo iznikne nova »zelenjava« čim odrežu onu izraslu, tako i ljudima koji vode Primorje EB stalno novi uspjesi niču kao one toliko spominjane gljive poslije kiše. Zadovoljstvo je stoga spominjati tu ljubavnu priču s bazena na Kantridi, pričati o klubu stoljetne bogate, blistave prošlosti, koji očito ima i svijetlu budućnost.


U prilog tim prognozama stižu uspješni nastupi od kojih je onaj prošli, nadajmo se ne i posljednji, gruzijski trijumf u kojem je deklasiran Dinamo u Tbilisiju za ulazak među osam najboljih u LEN Euro kupu. »Postali smo svijet«, zadovoljno mogu konstatirati od najstarijih pa sve do onih najmlađih Primorjaša činjenicu kako se pod svodom riječkog bazena igraju stalno nove europske utakmice, priželjkujući da ih bude čim više.


Govor o svijetloj budućnosti je sve samo ne isprazna parola, potvrđuju to tolika talentirana imena u momčadi, mladi riječki delfini poput braće, golmana Maura Ivana Čubranića i napadača Nike, kapetana Tina Brubnjaka, bek Viktor Tončinić i razni drugi, koji tek očekuju zrele igračke godine. Ali već sada ti »pištolji polako postaju puške« od kojih zaziru kvalitetni i iskusniji suparnici. Ugodno je promatrati kako je stručno i vješto posložen ovaj igrački mozaik u koji su ugrađene baš one prave nužne kockice da bi djelovao ovako dobro. Sa strane su stigla četiri igrača koja se odlično uklapaju u ovu poletnu, talentiranu momčad. Uz iskusnog lava, majstora kakav je Darko Brguljan, mladi riječki igrači stasaju kako treba. U priču se uklapaju na pravi način zapaženi slovenski bek Jaša Kadivec, Nizozemac Kas Te Riele čija je ubojita ljevica prijetnja za svaku obranu i samozatajni talijanski napadač Fabio Crippa.




Momčad je skicirana vrlo vještom i stručnom rukom asova ovog sporta na koje, srećom, u Primorju EB čovjek može naletjeti praktički na svakom kantunu plivališta Kantride. Predsjednik je Samir Barać, najtrofejniji riječki sportaš koji je u svom omiljenom sportu praktički osvojio sve što se može osvojiti. Uz njega su prijatelji iz vode od onih dječačkih dana, sve redom asovi kluba kalibra dopredsjednika Damira Glavana, Željka Šimca, sportskog direktora Petra Muslima, »Katice za sve«, do samozatajnog režisera, trenera Igora Hinića. Slavni »Hina« uspjesima priča gdje treba, na utakmici. Izvan toga kao u nijemom filmu, »ima slike, nema tona«, slavno ime ovog sporta nije od onih koji teže novoj promociji, rezultati su ga promovirali tijekom duge karijere. Svi ovi ljudi zajedno su složnim zaveslajima na dobrom putu, s punim pravom čeka se da toj lijepoj priči dodaju neka nova poglavlja koja će se spominjati među navijačicama i navijačima riječkih »kapica«.