Euro Kup vaterpolista

Vaterpolisti Primorja EB protutnjali dalekim Tbilisijem: “Guštat ćemo u četvrtfinalu”

Igor Duvnjak

Tin Brubnjak/V. KARUZA

Tin Brubnjak/V. KARUZA

Odigrali smo jednu fantastičnu utakmicu. Mislim da smo se taktički izvrsno pripremili. Dečki su to u vodi odradili savršeno - rekao je pomoćni trener Primorjaša Boban Voštić



TBILISI  Vaterpolisti Primorja Erste Bank su, deklasiravši Dinamo u Tbilisiju, uplivali u četvrtfinale LEN Euro kupa, u elitno društvo osmorice najboljih u ovom natjecanju. Brojni Riječani i Riječanke su jučer u tolikim ovdašnjim procesijama radosno mahali s maslinovim grančicama slaveći blagdan Cvjetnice, obilježavanje Isusove muke. Neki među njima bili su radosniji nakon radosnih vijesti iz daleke Gruzije.


Uz sve pomne analize suparnika i »vaganja« kvalitete i pojedinaca i kolektiva, na terenu ispadne nešto sasvim drugo od onoga što je predviđano i najavljivano. U Tbilisiju najspominjanija je bila riječ obrana, a na koncu ispada da se u tamošnjoj vodi igralo s devizom »puno pucnjave i puno golova«. Sve je bilo »obrnuto proporcionalno« od onog »prvog poluvremena« pod svodom bazena na Kantridi kada su golovi stizali na kapaljku, a obrane su carevale. Sada je pak viđen pravi vatromet pogodaka u visokoj pobjedi Riječana čak 20:15. Očito je da su napadači bili raspoloženiji u Geruziji nego pod Učkom, ali svakako da je to tek jedan od segmenata po Primorjaše itekako ugodne slagalice. Drugi je očito i u sudačkom kriteriju, puno strožem no u prvoj utakmici kada smo gledali veliko hrvanje u vodi, vaterpolo grčko-rimskim ili pak slobodnim stilom. Sada nije bilo te slobode, silan broj izbačaja i peteraca dovoljno govori sam za sebe, sankcije za grubu igru bile su učestale kao treptaji oka. Rasplivana i nadarena riječka momčad mogla je tako u tom nadmudrivanju »na znanje« iskazati svoju kvalitetu i znatan potrencijal, napunivši do vrha mrežu Dinama.


Tiha voda


– Odigrali smo jednu fantastičnu utakmicu. Mislim da smo se taktički izvrsno pripremili. Dečki su to u vodi odradili savršeno – zadovoljno je konstatirao Boban Voštić, dugogodišnja »desna ruka« trenera Primorjaša Igora Hinića.




Zadovoljstvo pobjedom i pohvala igračima ne stvaraju euforiju dok se čekaju novi europski ispiti, ovog puta već četvrtfinalni. Klub s Kantride je i dalje »tiha voda koja brege valja«, još na startu nije bilo nikakvih bombastičnih najava o europskim pobjedama. Govorilo se uglavnom o stjecanju međunarodnog iskustva a svaki bi uspjeh uvijek bio dobrodošao. Tako je stiglo i ono prvo mjesto u skupini Euro kupa, a sada i eliminiranje iskusnog i kvalitetnog Dinama.


– Rezultat od samog početka nije dolazio u pitanje, uvijek smo imali jednu oštrinu igre koja nije do samog kraja padala. Ovo je velik uspjeh za klub. Sada samo čekamo ždrijeb, a za idućeg suparnika ćemo se isto tako dobro pripremiti. U četvrtfinalu ćemo dati sve od sebe i uživati u tim utakmicama.


Primorjaši su tako čvrsto trasirali put k punom pogotku da se puno prije »zvuka gonga« za kraj znalo tko će iz vode izaći kao pobjednik. Naravno da je ovaj cvijet riječke vaterpolske mladosti zadovoljan prijeđenim putem dok mu se misli polako okreću k novim, sve izazovnijim međunarodnim ispitima.


Ustrajnost


– Odigrali smo jako dobru utakmicu protiv Dinama – potvrdio je bjelodanu činjenicu Viktor Tončinić, jedan od riječkih vaterpolskih »tića«, mladi bek koji dosta obećava, mladi, snažni i visoki momak koji je uzu ostalo u ovu visoku pobjedu ugradio i jedan pogodak. – Jako smo zadovoljni rezultatom, ovo je velik uspjeh za mladu ekipu Primorja i s nestrpljenjem očekujemo novog protivnika u četvrtfinalu.


Tinu Brubnjaku je zadovoljstvo biti kapetanom družine koja je jedan od riječkih sportskih hitova. Zasvirala je takvu glazbu obrani Dinama da joj ona vjerojatno još odzvanja u ušima. Napad s Kantride je bio produktivan kao da napada na gol momčadi Medveščaka ili nekog sličnog i učinak u Tbilisiju bit će svakako rado spominjan u taboru Primorajaša, koji su u dvije četvrtine dali po šest pogodaka, skoro po devizi »svaki napad gol«.


– Uzvratnu utakmicu osmine finala Euro kupa završila je pet razlike u našu korist. Bila je to utakmica s dosta golova i loših obrana na početku. No, mi smo bili ustrajniji i premolili smo je u drugom poluvremenu u našu korist. Sada čekamo ždrijeb i suparnika u četvrtfinalu – konstatirao je nakon svega Brubnjak, jedan od »dinamita« gostiju u Tbilisiju koji je složio poker golova u Gruziji kao i Darko Brguljan, jedan više isporučila je nizozemska »vruća ljevica« Kas Te Riele.