Euro kup vaterpolista

Vaterpolisti Primorja EB na Kantridi ugošćuju BVSC: “Pobjeda za kraj polusezone”

Igor Duvnjak

Jaša Kadivec/Foto REUTERS

Jaša Kadivec/Foto REUTERS

Ako oni uđu u naš ritam, a ne mi u njihov, možemo pobijediti u ovoj utakmici - kaže slovenski reprezentativni bek Jaša Kadivec



RIJEKA »Ti si moja inspiracija«, mogli bi sa Ksenijom Erker zapjevati vaterpolisti Primorja Erste Bank čekajući večerašnji oproštaj s uspješnom polusezonom, utakmicu s budimpEureštanskim BVSC-om u Euro kupu od 20 sati. U ovom slučaju spomen inspiracije vezan je uz to kako ovaj europski ispit, atraktivan za publiku s mađarskim uglednim klubom, nema rezultatskog značaja jer oba sastava su već uplivala u osminu finala ovog natjecanja. Mađari vjerojatno s prvog mjesta s obzirom na velikih 16:7 iz prvog susreta, a Primorjaši s drugog mjesta s obzirom na to da imaju bolju gol-razliku u susretima sa Šabac Eliksirom.


S takvim stanjem stvari riječke se »kapice« trebaju mobilizirati za suprostavljanje gostima. Sam plasman u osminu finala jedan je od dosega zbog kojih sastav trenera Igora Hinića sluša pohvale, uspjeh do kojeg je stigao koristeći svoje raznorazne adute u obrani i napadu. Naime, Primorjaši su izborili ostanak u Premier Regionalnoj ligi te pružili iznenađujuće jak otpor favoritu splitskom Jadranu u polufinalu Kupa Hrvatske.


– Mlada smo ekipa – kaže jedan od iskusnika u ovom riječkom vaterpolskom koktelu mladosti i iskustva, slovenski reprezentativni bek Jaša Kadivec. – Odlika nam je i što puno plivamo i što smo brzi. Osim toga smo i dobro pokriveni na svim pozicijama. S obzirom na to, u sve četiri četvrtine možemo igrati punom snagom ne odustajući pritom od tempa koji držimo čitavu utakmicu. Kada pak igramo tim ritmom, teško je svakoj ekipi pratiti nas.


Brazil




Osim te nephodne komponente za uspjehe, odlične fizičke pripremljenosti te dobre uigranosti, itekako je važna mentalna čvrstoća momčadi, koja u stresnim situacijama može igrati »vruća srca i hladne glave«.


– Dobri smo i s ove fizičke i s one psihološke strane, spremni smo i kondicijski i mentalno tako da možemo završiti utakmicu kako treba. To smo pokazivali u dosta utakmica iako je bilo nekoliko susreta kada smo imali pad u posljednjoj četvrtini, ali smo znatno češće pokazivali da možemo sve četiri četvrtine biti na visokoj razini.


Riječki će ljubitelji vaterpola večeras vidjeti tipičnog predstavnika zemlje »vaterpolskog Brazila«, suparnika koji igra brzo i atraktivno, a pritom u napadu šutevi stižu s raznih strana, Mađari imaju stari dobri običaj pucati naizgled nerezonski, iz situacija koje ne obećavaju puno. Dogodi se tu prijatnih i neugodnih iznenađenja za suparnika ali i za njih same. U onom prvom susretu u Budimpešti takav vaterpolo je stavio na sto čuda riječku obranu, koja se nadobivala golova za havariju na Dunavu.


– Izgleda da nam taj njihov mentalitet u Budimpešti nije baš odgovarao. Inače, gledajući ostale rezultate naše skupine, vidi se da je BVSC pobijedio ekipe koje smo pobjeđivali i mi. Još uvijek vjerujem da ako budemo igrali našu igru i ako oni uđu u naš ritam, a ne mi u njihov, možemo pobijediti u ovoj utakmici.


Centri


Srećom po Jašu i njegove suigrače, nisu pod nikada ugodnim rezultatskim pritiskom s obzirom na to da su već u Hannoveru vizirali osminu finala Euro kupa te bez osobitih strepnji očekuju večerašnje nadigravanje s BVSC-om. Nakon izvlačenja skupina nije bilo bombastičnih najava s Kantride, uspješno se govorilo u vodi te su mnogi navijači ugodno iznenađeni da je prolaz ostvaren već prije posljednjeg duela. Preostaje susret sa sastavom koji je doma slavio čak 16:7 što govori o kvalitetama suparničke ekipe i njezinih pojedinaca.


– Teško je onda bilo reći da ćemo završiti ovo prije posljednje utakmice, naravno da nam je baš bilo drago kada smo već u Hannoveru izborili osminu finala. Kada je riječ o kvalitetnim pojedincima BVSC-a, kako sam igrao beka, uočio sam najviše njihove centre tako da treba pripaziti gostujuće »sidrune«. Imaju i većinu igrača koji mogu opaliti dobar šut te je teško spomenuti samo jedno ime. Trebamo paziti na cijelu ekipu. Mi se možemo motivirati već činjenicom da je to posljednja utakmica polusezone i da u nju uložimo sve preostale snage.