Kreće novo normalno

Upravni odbor HAKS-a opozvao odluku o suspenziji natjecanja, od 5. lipnja moguće održavanje utrka

Miroslav Krpan

Na privremenom kalendaru natjecateljske sezone našlo se 27 utrka u većini disciplina



ZAGREB  Normalizacijom stanja, u kojem smo se zatekli proteklih mjeseci, na scenu se vraćaju i sportska događanja. Među prvima koji će se oprobati u “novom normalnom” su i automobilisti. Upravni odbor Hrvatskog auto i karting saveza opozvao je odluku o suspenziji auto i karting natjecanja, prvotno predviđenoj do kraja ovog mjeseca i od
5. lipnja omogućio održavanje natjecanja na području Hrvatske. Od sredine ožujka odgođeno je ili otkazano više od 30 natjecanja, da bi stručna tijela nacionalnog saveza, u suradnji s brojnim klubovima širom Hrvatske, proteklih dana užurbano radili i pripremili, još uvijek, privremeni kalendar natjecateljske sezone u kojem se našlo, za sada, 27 utrka u većini disciplina, uglavnom natjecanja za Prvenstvo Republike Hrvatske i HAKS Kup na teritoriju Hrvatske, ali i poneko izvan granica gdje to situacija bude omogućavala. Kompletan Kup formule driver, predviđen s pet natjecanja, u cjelosti je za ovu sezonu otkazan.


Nakon 105 dana pauze i poslije jedinog održanog i bodovanog međunarodnog Rallya Kumrovec, sezona će se nastaviti (ili početi) brdskom utrkom u Skradinu pod motom „Bit će trke priko Krke“ 20. i 21.svibnja u organizaciji šibenskog Autokluba Mihovil. U brdskom bi se prvenstvu još vozile Malačka, Ilirska Bistrica, Stubičke Toplice, Buzet i Dubrovnik, dok bi krug objedinio po dvije bodovne utrke u jednom vikendu na stazama Zalužani Banja Luka, Grobnik i Beograd. Rally se nastavlja u rujnu, za sada zgusnutim terminima u Novoj Gorici, Zagrebu (Delta rally), Poreču i Idriji. Tri su natjecanja autocrossa: Gambetići, Kaps (Slovenija) i Ribnik, a četiri ocjensko-spretnosnih vožnji: Pakrac, dva u Zagrebu i Dugo Selo.


Sigurno da europske elite brdskih vozača neće biti u Buzetu jer je FIA komisija za ovu godinu otkazala kompletno bodovanje FIA Prvenstva Europe




Sudionici utrka ubrzanja ogledat će se četiri vikenda – dva puta u Osijeku, prvo već krajem lipnja, te dva u Bosni i Hercegovini – Živnice i Mostar. Neizvjesnost raspisa državnog prvenstva je u autoslalomu i kronometar vožnjama, gdje trenutno slove samo po jedno natjecanje.


Mogući međunarodni status dijela automobilističkih priredbi ovisi i o skorim odlukama čelnih tijela FIA i CEZ-a u narednih desetak dana, ali je sigurno da europske elite brdskih vozača neće biti u Buzetu jer je FIA komisija za ovu godinu otkazala kompletno bodovanje FIA Prvenstva Europe.


Bilo kako bilo, u nekom novom normalnom formatu, na domaću sportsku scenu izlaze i automobilisti.