IZBORNA SKUPŠTINA

Davorin Štetner ostao predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza: Tijesna izborna bitka donijela rat priopćenjima i zabranu kamera

Edi Prodan

Maja Sabol i Juraj Šebalj sa sjajnim hyundaijem i20 R5 / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Maja Sabol i Juraj Šebalj sa sjajnim hyundaijem i20 R5 / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Godina u kojoj HAKS slavi 115 godina djelovanja, godina u kojoj nam za točno dva mjeseca po prvi put u goste dolazi najznačajnija svjetska automobilistička predstava, utrka WRC-a, započela je dubokim podjelama.RIJEKA – U konačnom glasanju, nakon deset sati burnih, žestokih rasprava dva naglašeno suprotstavljena tima na redovitoj Izbornoj skupštini Hrvatskog auto i karting saveza, krovne domaće automobilističke organizacije, Davorin Štetner, dosadašnji predsjednik HAKS-a ostat će to i u novom četverogodišnjem razdoblju, do 2025. godine.


Njegov protukandidat Vladimir Golub, zajedno sa svojim timom u kojem je jedna od viđenijih osoba Daniel Šaškin, čovjek koji je doveo WRC u Hrvatsku, ostao je tako u sjeni pa će još najmanje četiri godine HAKS definirati slična organizacijska strategija, ona kakvu pratimo od 2017. godine. Pobjeda je, dodajmo i to, ostvarena s dvadesetak posto više glasova od oko 80 predstavnika s pravom glasa.


Bila bi to u svakom slučaju još samo jedna od konstatirajućih vijesti iz rada jedne, od istina viđenijih i u svim medijima pojavnijih udruga da nije bilo velikog “rata” koji je priopćenjima, pa i nepotpisanim i vrlo optužujućim člancima, na pojedinim portalima gorio u tjednu prije izbora.
Dodatne tenzije redovnoj izbornoj skupštini održanoj u vremenu od 11 dao 21 sat u zagrebačkom hotelu International dao je i podatak kako je bila onemogućena za prisustvo novinara. Razlog zabrane bio je epidemiološke prirode, a posebno je tenzije podigao Juraj Šebalj, jedan od najuspješnijih hrvatskih automobilista svih vremena, bio je primjerice 11 puta za redom prvak Hrvatske u rallyu, danas jedan od novinara i urednik najgledanije domaće emisije o automobilima, Auto Market HRT-a.


On je naime predložio kako je dovoljno postaviti kamere što će prenositi tijek zbivanja na skupštini, bez dakle fizičke nazočnosti novinara. Ne da mu nije bilo dozvoljeno, nije mu bilo ni odgovoreno. Burno je na tu situaciju reagirao i Daniel Šaškin koji je istaknuo: “medijima braniti da dođu na izbornu skupštinu ne priliči nekom tko se predstavlja pošten, vrijedan, sposoban i moderan čovjek od akcije”.


Ono što je dosadašnja, na kraju i buduća, oporba unutar HAKS-a isticala kao jedan od neprimjerenih poteza je činjenica da je aktualna uprava netom uoči ove skupštine pravo glasa dala još sedam udruga, koje će dakako glasati za aktualno vodstvo. U konačnici, razlika u broju glasova bila je veća od broja novih članova tako da se taj dio sumnje može odbaciti, naprosto nije bio presudan u konačnom glasanju.


Godina u kojoj HAKS slavi 115 godina djelovanja, godina u kojoj nam za točno dva mjeseca po prvi put u goste dolazi najznačajnija svjetska automobilistička predstava, utrka WRC-a, započela je dubokim podjelama. Stari-novi predsjednik Davorin Štetner ju je istina pomirbeno zaključio pozivom na zajednički rad za dobrobit hrvatskog automobilizma, Dean Grbac, uz Dragana Serdena i Miroslava Krpana jedan od ključnih ljudi Odbora za autosportove HAKS-a, slavljeničkim postom na FB-u koji svojom ružičastom bojom valjda sugerira jednaku takvu budućnost, no sumnjamo da će se druga strana, koju u većoj mjeri čine sami automobilisti, baš  s time složiti.


Ono gdje se svakako mora pokazati zajedništvo i doraslost situaciji je – WRC. Jer ako se obje strane zaklinju u želju za napretkom domaćeg automobilizma, uspješnost jedne toliko važne priredbe i za njegov je razvoj od jako velikog značaja. Stoga, najprije “glave na okup”, a nakon toga – skoro četiri godine pokazivanja tko je kakav pa na izbore – 2025. godine.