Julija Ljubančić

Trenerica Gimnastičkog kluba Vita i prva riječka sutkinja na OI: “Tokio je vrhunac moje karijere i ostvarenje snova”

Ivana Vaupotić

Julija Ljubančić

Julija Ljubančić

Ponosna sam što sam prva riječka sutkinja u gimnastici na Olimpijskim igrama. Nadam se da su ovo tek moje prve Igre i da ću opet imati prilike suditi u Parizu 2024. - kaže Ljubančić



RIJEKA Već je sudila na velikim gimnastičkim natjecanjima, brojnim europskim i trima svjetskim prvenstvima, ali Julija Ljubančić sada živi svoj san. Nekadašnja ukrajinska gimnastičarka, koja se prije 24 godine doselila u Hrvatsku, jedna je od četiriju hrvatskih sudaca koji su dobili priliku suditi na Olimpijskim igrama u Tokiju. Premijeru je imala prošle nedjelje kada je sudila u kvalifikacijama gimnastičarki na dvovisinskim ručama.


– Jako sam zadovoljna kako je prošla moja premijera na Olimpijskim igrama, koju sam, po mojem mišljenju, izvrsno odradila – započela je Julija Ljubančić, koja nije imala tremu na svojem prvom suđenju na Olimpijskim igrama.


– Za kvalitetno suđenje bitno je da nemam tremu, već mirnoću i visoku razinu koncentracije, što sam stekla sudeći na brojnim međunarodnim gimnastičkim natjecanjima, svjetskim i europskim prvenstvima, Svjetskim kupovima, Azijskim i Afričkim igrama te brojnim međunarodnim turnirima. Kao profesionalki u gimnastici, na svakom natjecanju dužnost mi je suditi jednako kvalitetno i pravedno, po pravilima, pa sam tako i zaboravila da sada sudim na Olimpijskim igrama, samo sam obavljala svoj posao na najbolji mogući način – nastavila je Julija Ljubančić, koja, kad ne sudi, stvara nove gimnastičke nade u riječkoj Viti u kojoj kao trenerica radi već 21 godinu.


Izvrsne ocjene




– Olimpijske igre su moj san koji sam počela sanjati još kao vježbačica kada sam imala pet godina. Cijeli život mi je vezan uz gimnastiku, ali Tokio je vrhunac moje karijere i ostvarenje mojih snova. Ponosna sam što sam prva riječka sutkinja u gimnastici na Olimpijskim igrama. Nadam se da su ovo tek moje prve Igre i da ću opet imati prilike suditi u Parizu 2024. godine – dodala je Julija Ljubančić, koja je u Tokio otišla temeljem pozivnice Svjetske gimnastičke federacije.


– Pozivnicu sam dobila zahvaljujući dosadašnjim izvrsnim ocjenama za suđenje na svjetskim prvenstvima te BREVE-a 1 koji sam stekla prije pet godina, što predstavlja najvišu svjetsku sudačku kategoriju.



Julija Ljubančić u Tokiju će ostati do završetka gimnastičkih natjecanja, odnosno do 4. kolovoza, ali će se zbog strogih epidemiloških mjera koje su na snazi u Japanu uslijed sve većih problema s koronavirusom, kretati na relaciji hotel-dvorana-hotel.


Drugačije Igre


– Mi smo u svojevrsnoj karanteni, odnosno krećemo se uz stalni nadzor u iznimno ograničenim područjima, a to su hotelska soba, restoran i ograničeni dijelovi same dvorane. Izlazak nam je zabranjen, slobodno vrijeme možemo provoditi sami u sobi, zabranjeno je i druženje. Iz hotela izlazim samo u autobus, koji nas već čeka ispred hotela, a iz autobusa direktno idemo u dvoranu, bez zadržavanja. Cijelo vrijeme moramo nositi maske, a najviše su naporna svakodnevna testiranja na COVID-19. Iako sam cijepljena, taj podatak ništa ne vrijedi u Japanu. Ove Olimpijske igre su potpuno drugačije od svih prijašnjih, tako nešto nikad dosad nije viđeno, jako su specifične i nadam se da će već sljedeće biti održane u normalnim okolnostima.


Hrvatska gimnastika u Tokiju ima dva predstavnika, Anu Đerek, koja je svoj nastup na parteru i na gredi završila u kvalifikacijama te Tina Srbića, koji se s trećim rezultatom kvalifikacija plasirao u finale preče.


– Nažalost, nismo mogli ići u dvoranu bodriti Anu i Tina, ali smo zato njihov nastup gledali na televiziji u hotelskoj sobi. Ana je imala jako lijep nastup, ali to nije bilo dovoljno za plasman među osam najboljih. Tin je izvrstan, ima realne šanse za medalju i nadam se da će imati i sreću da svoju vježbu izvede bez greške. Vjerujem da će osvojiti medalju, za što mu svi držimo palčeve – zaključila je Julija Ljubančić.