OI u Tokiju

Tonči Stipanović ušao u plov za odličja klase Laser, Elena Vorobjeva zaključila natjecanje na 12. mjestu

Hina

Tonči Stipanović/Foto REUTERS

Tonči Stipanović/Foto REUTERS

Braća Šime i Mihovil Fantela trenutno su na osmom mjestu klase 49er



ENOSHIMA  Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović kao treći se plasirao u plov za odličja klase Laser, dok su braća Šime i Mihovil Fantela trenutno na osmom mjestu klase 49er na olimpijskoj regati u japanskoj Enoshimi.


Tonči Stipanović ulazi u medal-race u ponedjeljak s treće pozicije i vrlo je blizu osvajanja nove medalje, nakon srebra prije pet godina u Riju.


U devetom plovu Splićanin je bio fantastičan, sa sedmim mjestom probio se na treću poziciju jer su Norvežanina Tomasgaard i legendarni Brazilac Scheidt kiksali i ušli u cilj tek kao 19. i 24. Tu treću poziciju je sačuvao i u zadnjem, desetom kvalifikacijskom plovu, kada je bio deseti.




Uoči plova za medalje u ponedjeljak Stipanović ima 74 negativna boda, samo tri više od drugoplasiranoga Hermanna Tomasgaarda, dok na četvrtoj pozicji Cipranin Pavel Kontides ima 76 bodova. Vodi Australac Matt Wearn sa samo 49 bodova i praktički je osigurao zlato.


Braća Fantele su u petak odlično jedrili, sedmi plov su okončali kao 14., potom u osmom došli do trećeg mjesta, što im je najbolji plasman dosad, da bi u devetoj utrci su ušli u cilj kao peti.


S 66 negativnih bodova Zadrani zauzimaju osmu poziciju uoči posljednja tri plova, koji će odlučiti o ulasku u medal-race, u kojoj će se deset najboljih posada boriti za medalju po sustavu dvostrukih bodova. Zadnja tri plova u ovoj klasi održat će se u subotu.


Inače, u 49eru se vodi velika borba za sam vrh- britansku, novozelandsku i španjolsku posadu dijeli samo jedan jedini bod.


Elena Vorobjeva ostala je u Laser radialu bez plamana u plov za odličja, te je svoje prve olimpijske igre završila na dobrom dvanaestom mjestu od ukupno 44 natjecateljice.


Ruskinji koja nastupa za Hrvatsku nedostajalo da bude među deset najboljih, tek devet negativnih bodova, koje su odnijeli predzadnji i zadnji današnji plov s 18. i 23. ulazom cilj. Elena je nakon prvog dana bila treća, ali je u preostalih osam utrka pokvarila plasman.


U Laser radialu vodi Australka Mara Stransky.