Tužna vijest

Preminuo je Seno Čusto, trofejni trener riječke olimpijke Snježane Pejčić podlegao posljedicama moždanog udara

Portal Novi list

Seno Čusto/Foto Arhiva NL

Seno Čusto/Foto Arhiva NL

Pamtit ćemo ga kao dugogodišnjeg trenera i suosnivača Streljačkog kluba "Lokomotiva" Rijeka, uvijek nasmijan i vedar, uvijek za svakoga spremna dobra riječ, stoji između ostaloga u objavi Hrvatskog streljačkog saveza



RIJEKA Hrvatski streljački savez objavio je na svojim stranicama tužnu vijest. Preminuo je Seno Čusto, dugogodišnji trener u SK Lokomotivi, koji je godinama uspješno radio s riječkom olimpijkom Snježanom Pejčić. Čusto je tijekom OI u Japanu doživio moždani udar te je hospitaliziran u bolnici u Tokiju. Nedavno je prebačen na intezivni odjel KBC-a Rijeka.


“S velikom tugom obavještavamo vas da nas je napustio naš dragi Seno Čusto.


Pamtit ćemo ga kao dugogodišnjeg trenera i suosnivača Streljačkog kluba “Lokomotiva” Rijeka, uvijek nasmijan i vedar, uvijek za svakoga spremna dobra riječ.




Najveće uspjehe ostvario je sa Snježanom Pejčić sa kojom je kao trener ostvario sve trenerske snove, od olimpijske medalje do svjetskih rekorda. Višestruko je nagrađivan za svoja trenerska dostignuća.


Hvala ti Seno za sve što si učinio kao čovjek i kao trener”, stoji na stranicama Saveza.


Čusto je rođen 22. siječnja 1955. godine u Bugojnu. Prema vlastitom iskazu, u osnovnoj i srednjoj školi bavio se raznim sportovima: gimnastikom, odbojkom, rukometom, ali ipak najviše je volio nogomet. Kao junior nastupao je za nogometnu momčad Jedinstva iz Brčkog.


Godine 1977. stigao je u Rijeku i zaposlio se na željeznici kao strojovođa, gdje je radio sve do 2004. godine. Jedno vrijeme igrao je za NK Lokomotivu iz Rijeke, a potom je završio tečaj za nogometnog suca te nekoliko godina aktivno sudio kao regionalni sudac.


Od 1982. Čusto se počeo baviti streljaštvom, najprije kao rekreativac, a poslije i kao natjecatelj u serijskom programu u Streljačkom klubu Lokomotiva iz Rijeke. Zvanje instruktora streljaštva stekao je 1990. godine na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu. Iste godine, u suradnji s kolegom Zoranom Janjićem iz SK Lokomotiva iz Rijeke, Čusto izrađuje programe za strijelce početnike iz mlađih dobnih kategorija, odnosno za Lokomotivinu školu streljaštva, koja i danas uspješno djeluje, a dala je i mnoge uspješne strijelce i državne reprezentativce.


Od 1995. Čusto započinje s radom u međunarodnom programu za zračnu i malokalibarsku pušku u kategorijama juniorki i seniorki. Godine 1999. Čusto je na Olimpijskoj akademiji stekao zvanje trenera streljaštva, a 2011. na ISSF-ovoj akademiji u Kourteanu u Finskoj stekao je zvanje međunarodnog trenera C licence.


Najveći trenerski uspjeh Sene Čuste je osvajanje brončane medalje Snježane Pejčić na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, ali s njegovim pečatom su i brojne druge Snježanine medalje na svjetskim i europskim prvenstvima te svjetskim kupovima. Pod njegovim vodstvom strijelci su osvojili više od deset vrijednih odličja. Osim Snježane Pejčić, od Čustinih strijelaca za reprezentaciju su nastupali i postizali odlične rezultate: Pamela Samardžić, Maja Bruketa Bujanović, Ines Košpo, Snježana Matanović, Arisa Šerifović, Maša Berić, Sanja Čusto i drugi.


Kao trener Streljačkog kluba Lokomotiva iz Rijeke, Čusto je sa svojim streljačicama osvojio nekoliko naslova državnih prvakinja u kategoriji zračna puška za seniorke, a njegove natjecateljice su i višestruke pobjednice Kupa Hrvatske.


Sudjelovao je na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, 2012. u Londonu, 2016. u Riju i na Igrama 2020. u Tokiju, održanim u ljeto 2021.


Dobitnik je niza sportskih priznanja za višegodišnji rad u sportu, od kojih treba izdvojiti priznanje Hrvatskog streljačkog saveza, kao i priznanja za najuspješnijeg sportskog trenera Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Od 2005. bio je član Stručnog savjeta Hrvatskog streljačkog saveza.