Posebne mjere

Sudionici Olimpijskih igara u Tokiju morat će se testirati svakih 96 do 120 sati!

Hina

spješno cjepivo moglo bi učiniti suvišnima mnoge protumjere protiv COVID-19 o kojima trenutačno raspravljaju organizatori Igara, ali Muto je naglasio da se s organizacijom i pripremom za OI idu dalje, sa ili bez cjepivaTOKIO Sportaši koji sudjeluju na Olimpijskim igrama morat će priložiti negativan test na COVID-19 napravljen najviše 72 sata prije njihovog dolaska u Japan i bit će podvrgavani testiranjima na koronavirus “svakih 96-120 sati” tijekom Igara, navodi se u izvješću kojeg su u srijedu objavili organizatori.


Organizatori OI Tokio 2020, japanska vlada i uprava metrpolitanskog područja Tokio raspravljali su u srijedu o tome kako glavni japanski grad planira ugostiti Igre sljedeće ljeto i koje mjere je potrebno provesti da se osigura sigurno okruženje za sportaše i sve sudionike Igara.


Trenutačno svi koji dolaze u Japan moraju provesti u karanteni 14 dana, no sportaši i svi koji su ključni za održavanje Igara bit će izuzeti od tog ograničenja.
Više od 15,000 sportaša trebalo bi doći u Tokio i sudjelovati na olimpijskim igrama koje počinju 23. srpnja, a većina bi ih trebala biti smještena u Olimpijskom selu.


U izvješću se navodi da će centar za testiranje sportaša na koronavirus biti smješten u Selu.


Organizatori će također pokušati navesti sportaše da što manje vremena provode u Tokiju nego što bi inače radili.


“Želimo biti obzirni prema sportašima pa Selo neće biti tako strogo”, izjavio je izvršni direktor organzacijskog odbora Tokio 2020 Toshiro Muto.


“Nakon što Igre završe želimo da se sportaši vrate u domovinu što prije”, dodao je.


Japanski mediji su u srijedu objavili da će za vrijeme trajanja Igara biti dopušten ulazak u Tokio “velikom” broju stranih posjetitelja.


Međutim, u danas objavljenom izvješću stoji kako konačna odluka o broju stranih gledatelja neće biti donesena prije proljeća.


Izglede da se Igre održe sigurno sljedeće ljeto povećavaju vijesti o razvoju cijepiva protiv COVID-19.


Uspješno cjepivo moglo bi učiniti suvišnima mnoge protumjere protiv COVID-19 o kojima trenutačno raspravljaju organizatori Igara, ali Muto je naglasio da se s organizacijom i pripremom za OI idu dalje, sa ili bez cjepiva.


“Što se tiče cjepiva, tek smo nedavno vidjeli prve pozitivne vijesti , ali trenutačno cijepivo još nije dostupno. Što se može dogoditi, što bi se moglo dogoditi, nije jasno pa mi radimo dalje pod pretpostavkom da cjepiva nema”, dodao je.